Region 31.10.2020.

POSLJEDNJI POZDRAV AMFILOHIJU: Vjernici krenuli pješke do Podgorice

ČITANJE: 3 minute

Nakon celovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, nad upokojenim mitropolitom Amfilohijem, jutros je počela liturgija, a narod pristiže u velikom broju, javlja Kurir.rs.

Jutros je u Zeti, selu Bijelo Polje održana zaupokojena liturgija nakon čega su oko stotinu verujućih ljudi krenuli pješke ka hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će sutra nakon liturgije i opela biti sahranjen Amfilohije.

Na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet časova počela je liturgija u Cetinjskom Manastiru, a molitveni doček u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici planiran je u 14 časova.

U nedelju, 1. novembra, Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biće služena u devet časova. Liturgiju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, uz sasluženje više arhijereja.

Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorice.

Oproštajno pismo

Od mitropolita oprostio se i jedan od najvećih dobrotvora Pravoslavne crkve, Daka Davidović, koga je mitropolit Amfilohije odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina povodom obnove manastira Ostrog.

Tom prilikom on je rekao da je mitropolit ostavio oproštajno pismo.

“Ono je namenjeno njemu i narodu. Poslednjih dana je najmanje deset puta rekao da će za Svetog Luku biti na Cetinju pored odra Svetog Petra Cetinjskog. Mi mu nismo razumeli poruku. U par navrata je rekao –doći ću živ ili mrtav. To je svima nama trebalo da bude opomena, ali smo bili ubeđeni da je prošlo najgore. Nadali smo se da će naša draga doktorica Jelena Borovinić uspeti da uradi nemoguće. Naš mitropolit je ostavio nekoliko amaneta i pisano i usmeno o kojima možemo svedočiti ja i otac Justin. Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspeo da ostavi to pismo vernom narodu i posebno mandataru Krivokapić”, rekao je Davidović za medije.

Narod se klanja od ranog jutra

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu djecu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi, piše Kurir.rs

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega, potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

Kovčeg mitropoolita Amfilohija dopremljen u Podgoricu

Zemni ostaci blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija danas su molitveno dočekane u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su prenijete iz Cetinjskog manastira.

Iz Cetinjskog manastira posmrtne ostatke ispratio je veliki broj vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Od mitropolita Amfilohija oprostio se u ime Cetinjana predsjednik Crkvene opštine Rajko Radusinović.

Od ulaza u Podgoricu iz pravca Cetinja do Sabornog hrama u centru grada kolonu automobila sa tijelom mitropolita dočekao je veliki broj vjernika.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo da se učesnici pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera”, poručili su iz Mitropolije.

 

 

(N.S/ Banjaluka.net)