Poslodavci tražili izjednačavanje uslova u entitetima

zeljka-cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su poslodavci na večerašnjem sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u Srpskoj sa onim koje postoji u Federaciji BiH.
Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske razumije težnju da se izjednačava privredni ambijent na svaki mogući način, ali ne samo kroz Zakon o radu nego i oko cijene električne energije, koja je neuporedivo niža za domaćinstva i industriju u Srpskoj nego u FBiH ili u vezi sa sistemom multilateralne kompenzacije, koja ne postoji u FBiH.

-Razumijem zahtjeve poslodavaca koji su ispostavili u formi amandmana, jer su nam objasnili da je važno da se izjednačava privredni ambijent i uslovi poslovanja u oba entiteta- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon večerašnjeg sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade i klubova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti.

-Očekujem u parlamentu odgovornu i normalnu raspravu. Nažalost, kako je krenuo ovaj sastanak bojim se da će to biti svedeno opet na politikanstvo i na prepucavanje zašto nešto jeste ili nije išlo u redovnu proceduru- rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i da se išlo u redovnu proceduru i u dugu raspravu ponovo bi se bavili istim pitanjima kao i večeras.

-Ovo neće biti jedini amandmani jer su i poslanički klubovi već pripremili amandmane. Vjerujem da će ovo što smo uputili u parlamentarnu proceduru pretrpjeti izmjene, iako u ovom momentu ne mogu da kažem kolike će te izmjene biti- istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je odbrana Dana Republike važnija od bilo kojeg zakona jer je Republika Srpska već funkcionisala prema nekom zakonu i funkcionisaće prema nekom drugom zakonu.

Cvijanovićeva kaže da joj je žao što u javnosti nisu dovoljno predstavljena sva pojašnjenja zakona i zahtjeva recimo poslodavaca da pauza ne mora biti plaćena ako se kompenzuje na neki drugi način kako su to poslodavci večeras obrazložili narodnim poslanicima.

-Mislim da je dijalog ključ svega- rekla je Cvijanovićeva, dodajući da u Srpskoj očigledno nije moglo drugačije, jer nije bilo trećeg partnera za razgovor.

(Srna)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju