Politika 27.12.2015.

Poslodavci tražili izjednačavanje uslova u entitetima

ČITANJE: 2 minute
zeljka-cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su poslodavci na večerašnjem sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u Srpskoj sa onim koje postoji u Federaciji BiH.
Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske razumije težnju da se izjednačava privredni ambijent na svaki mogući način, ali ne samo kroz Zakon o radu nego i oko cijene električne energije, koja je neuporedivo niža za domaćinstva i industriju u Srpskoj nego u FBiH ili u vezi sa sistemom multilateralne kompenzacije, koja ne postoji u FBiH.

-Razumijem zahtjeve poslodavaca koji su ispostavili u formi amandmana, jer su nam objasnili da je važno da se izjednačava privredni ambijent i uslovi poslovanja u oba entiteta- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon večerašnjeg sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade i klubova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti.

-Očekujem u parlamentu odgovornu i normalnu raspravu. Nažalost, kako je krenuo ovaj sastanak bojim se da će to biti svedeno opet na politikanstvo i na prepucavanje zašto nešto jeste ili nije išlo u redovnu proceduru- rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i da se išlo u redovnu proceduru i u dugu raspravu ponovo bi se bavili istim pitanjima kao i večeras.

-Ovo neće biti jedini amandmani jer su i poslanički klubovi već pripremili amandmane. Vjerujem da će ovo što smo uputili u parlamentarnu proceduru pretrpjeti izmjene, iako u ovom momentu ne mogu da kažem kolike će te izmjene biti- istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je odbrana Dana Republike važnija od bilo kojeg zakona jer je Republika Srpska već funkcionisala prema nekom zakonu i funkcionisaće prema nekom drugom zakonu.

Cvijanovićeva kaže da joj je žao što u javnosti nisu dovoljno predstavljena sva pojašnjenja zakona i zahtjeva recimo poslodavaca da pauza ne mora biti plaćena ako se kompenzuje na neki drugi način kako su to poslodavci večeras obrazložili narodnim poslanicima.

-Mislim da je dijalog ključ svega- rekla je Cvijanovićeva, dodajući da u Srpskoj očigledno nije moglo drugačije, jer nije bilo trećeg partnera za razgovor.

(Srna)