Poslodavci tražili izjednačavanje uslova u entitetima

zeljka-cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su poslodavci na večerašnjem sastanku o novom zakonu o radu predložili amandmane kojima se teži izjednačiti zakonsko rješenje u Srpskoj sa onim koje postoji u Federaciji BiH.
Cvijanovićeva je istakla da Vlada Srpske razumije težnju da se izjednačava privredni ambijent na svaki mogući način, ali ne samo kroz Zakon o radu nego i oko cijene električne energije, koja je neuporedivo niža za domaćinstva i industriju u Srpskoj nego u FBiH ili u vezi sa sistemom multilateralne kompenzacije, koja ne postoji u FBiH.

-Razumijem zahtjeve poslodavaca koji su ispostavili u formi amandmana, jer su nam objasnili da je važno da se izjednačava privredni ambijent i uslovi poslovanja u oba entiteta- rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon večerašnjeg sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca, Vlade i klubova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da u ovom momentu ne djeluje realno da se svi amandmani poslodavaca prihvate, te da će ostati i na Vladi i poslanicima da se opredjeljuju šta od toga treba i šta se može prihvatiti.

-Očekujem u parlamentu odgovornu i normalnu raspravu. Nažalost, kako je krenuo ovaj sastanak bojim se da će to biti svedeno opet na politikanstvo i na prepucavanje zašto nešto jeste ili nije išlo u redovnu proceduru- rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i da se išlo u redovnu proceduru i u dugu raspravu ponovo bi se bavili istim pitanjima kao i večeras.

-Ovo neće biti jedini amandmani jer su i poslanički klubovi već pripremili amandmane. Vjerujem da će ovo što smo uputili u parlamentarnu proceduru pretrpjeti izmjene, iako u ovom momentu ne mogu da kažem kolike će te izmjene biti- istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je odbrana Dana Republike važnija od bilo kojeg zakona jer je Republika Srpska već funkcionisala prema nekom zakonu i funkcionisaće prema nekom drugom zakonu.

Cvijanovićeva kaže da joj je žao što u javnosti nisu dovoljno predstavljena sva pojašnjenja zakona i zahtjeva recimo poslodavaca da pauza ne mora biti plaćena ako se kompenzuje na neki drugi način kako su to poslodavci večeras obrazložili narodnim poslanicima.

-Mislim da je dijalog ključ svega- rekla je Cvijanovićeva, dodajući da u Srpskoj očigledno nije moglo drugačije, jer nije bilo trećeg partnera za razgovor.

(Srna)

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.