Biznis 21.01.2022.

POSLODAVCI UPOZORAVAJU: Negativna politička retorika šteti privredi

ČITANJE: 2 minute

Poslodavci iz Republike Srpske i Federacije BiH upozorili su da negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utiče na životni standard građana, te pozvali najviše predstavnike političkih partija i institucije na svim nivoima u BiH da učine najveće napore sa ciljem stabilizacije političkih prilika.

U zajedničkom saopštenju Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ističe se da nestabilna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija.

“Značajan broj izvozno orijentiranih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u BiH. Na ovaj način direktno su ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi”, naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog svega toga, a u interesu privrede i građana, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske upućuju apel političkim predstavnicima da preduzmu konkretne korake u pravcu stabilizacije političke situacije, prenose Nezavisne,

Upozorili su da politički predstavnici moraju imati na umu da svojim djelovanjem u pravcu stabilizacije političke situacije, rade u interesu građana i privrede.

U tom smislu, kako se u saopštenju dodaje, poslodavci smatraju da je potrebno što prije omogućiti neometano funkcionisanje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

“Pored navedenog, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije”, naveli su iz poslovne zajednice u FBiH i RS u zajedničkom saopštenju.

(E.M)