Biznis 13.07.2016.

Poslodavcima subvencije postaju glavni razlog za zapošljavanje novih radnika

ČITANJE: 1 minuta

Više od 200 prijava stiglo je na ovogodišnji konkurs Gradske uprave Grada Banjaluka za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Za ove namjene u budžetu je planirano 800.000 maraka, a novac će biti podjeljen poslodavcima za prijem novih radnika sa evidencije banjalučkog Zavoda za zapošljavanje, kao i nezaposlenim licima sa Biroa.

Međutim, mnogi privrednici žale se da će zbog uslova konkursa ostati bez podsticaja. Najviše im smeta što je poziv otvoren samo mjesec dana, te su, kažu, u neravnopravnom položaju oni koji su radnike nedavno primili ili to tek namjeravaju da urade.

– Konkurs bi trebalo objaviti početkom godine da odmah znamo koji su uslovi za podsticaje. Ovako mnogi odugovlače sa prijemom novih radnika čekajući javni poziv, iako su im potrebni ljudi – ispričao nam je jedan dugogodišnji preduzetnik.

Načelnik Odeljenja za privredu Radenko Komljenović ističe da im se privrednici nisu zvanično žalili, ali da su u Gradu voljni da razmotre ove prijedloge. Podsjeća da su mijenjali pravilnik u odnosu na prošlu godinu, i to upravo u dogovoru sa poslodavcima.

– Grad želi da pomogne privrednike kojima radnici trebaju u proizvodnji, ali podsticaji nikako ne trebaju da budu razlog zašto neko prima nove ljude – poručio je Komljenović.

Direktor Područne privredne komore Banaluka Goran Račić kaže da uslove konkursa treba mijenjati na republičkom nivou, te da bi onda i lokalne zajednice slijedile taj primjer.

(Euroblic)