Vijesti 24.03.2022.

POSLOVODNI ODBOR: BHRT jeste pred gašenjem, upućujemo posljednji poziv u pomoć

ČITANJE: 2 minute

Poslovodni odbor BHRT-a većinom glasova odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

“Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uslovima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, ali smo, nažalost, dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv u pomoć. Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, biće upamćeni kao saučesnici u gašenju Radio-televizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja”, saopštili su iz BHRT-a.

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu, čime je onemogućeno dalje funkcionisanje i postojanje.

“Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantovan prihod od RTV takse, kako to reguliše Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine. Radiotelevizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 odsto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim radnicima”, dodali su u saopštenju.

Kako su rekli, iako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije upoznati sa ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT-a koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i sa tim da svoja prava traže sudskim putem, račun BHRT-a je blokiran već treći put u zadnjih godinu dana.

“S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti. Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uslova na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Takođe, ne možemo preuzeti odgovornost za egzistenciju radnika BHRT-a koji zarađuju svoje nevelike plate i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku”, istakli su iz BHRT-a.

(SB)

Oznake: BHRT