Vijesti 29.04.2016.

Posmrtni ostaci pronađeni u betonu u jami Radača kod Mostara

ČITANJE: 3 minute

 

mostar
Veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla i ostaci betona pronađeni su u jami Radača kod Mostara, što ide u prilog istražnim saznanjima da su tijela nakon bacanja u nju zatrpavana kako bi bila sakrivena.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da će iskopavanja u jami Radača, u kojoj se, prema prikupljenim dokazima i informacijama, nalazi veći broj posmrtnih ostataka uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata, biti nastavljena.

– Prvo je tokom ekshumacije u srijedu pronađen manji broj kostiju, a naknadnim iskopavanjem otkriven je veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla. Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra. Nakon vađenja iz jame biće obavljeno vještačenje i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize – navelo je Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH su najavili da će njihov istražilac i predstavnici Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) izaći na tu lokaciju radi koordinisanja daljih aktivnosti.

– Ekshumacija na lokalitetu Radače traje već duži period i odvija se otežano, jer je riječ o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su pronađeni ostaci betona i minsko-eksplozivna sredstva. U procesu ekshumacije učestvuju alpinistički timovi iz domaćih policijskih agencija – naveli su u Tužilaštvu BiH.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica Milan Mandić kaže da je ekshumacija u Radači nastavljena pod pritiskom javnosti i da je nečuveno to što se u BiH radi sa srpskim žrtvama.

– Za jamu Radača sam u Institutu govorio od 2007, a otkopavanja su počela tek 2009. godine. Tada su pronađeni ostaci troje Srba i jednog Hrvata, pa je sve ponovo obustavljeno. Nakon javnog upozorenja da su posmrtni ostaci desetina ubijenih zaliveni betonom, traženje je nastavljeno, ali opet usporeno – kaže Mandić.

Ističe da su istražioci došli do polovine dubine jame i da se posmrtni ostaci žrtava nalaze tek ispod debelog betonskog sloja, ali i u njemu samom.

– Problem je što je do sada bilo uobičajeno da ekshumacije velikih masovnih grobnica u kojima su srpske žrtve budu stopirane nakon otkrivanja prvih posmrtnih ostataka. Takav slučaj je i sa sarajevskom deponijom u Buća potoku, gdje je ekshumacija prvo premještena sa mjesta gdje su nađeni ostaci, a zatim i potpuno obustavljena. Umjesto da država insistira na traženju nestalih pripadnika srpskog naroda, kao i ostalih, to moraju raditi udruženja porodica nestalih i ubijenih – ogorčen je Mandić.

Ekshumacija jame Radača startovala je početkom jula prošle godine. Članovi stručnih timova ljudske posmrtne ostatke pronašli su u jami Radača i u novembru 2015. godine na dubini od oko 50 metara.

“Glas Srpske” prvi je objavio da se u Radači nalaze posmrtni ostaci od 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata. Tu bi, prema prikupljenoj dokumentaciji, trebalo da budu posmrtni ostaci lokalnih Srba i Bošnjaka, ali i ostaci tijela sarajevskih Srba i Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne.

Najteži posao tek slijedi

Milan Mandić kaže da su istražioci došli do betona kojim je jama zabetonirana i da tek predstoji najteži dio posla.

– Stručne ekipe sada moraju probijati beton kojim je zalivena jama radi skrivanja posmrtnih ostataka. Poslije toga ide spuštanje u jamu koja je duboka od 100 do 120 metara. Tek tada biće poznato koliko žrtava krije – kaže Mandić.