POSPREMANJE GRADA PRATI MALA INOVACIJA Žvake uklanjaju po receptu Tehnološkog fakulteta

Banjaluka se priprema za veliku radnu akciju pospremanja centra grada koja uključuje i uklanjanje žvaki koje su zalijepljene za svaku moguću površinu, a da bi se učesnicima olakšao taj posao stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta su pripremili malu inovaciju, poseban rastvor koji će im u tome pomoći.

Pospremanje grada je jedan od projekata koji je planirao Tim za male intervencije, a 28. septembra je predviđeno  da pet timova čisti i uređuje zone ulica Bana Milosavljevića i Veselina Masleše te  Trg Krajine, a biće pospreman potez od Narodnog pozorišta RS do Tržnice.

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković je rekao da žele pokazati da se sa malim sredstvima, dobrom voljom i kroz radnu akciju može puno postići te rješiti određene problemi u prostoru.

– Pored popravki postojeće opreme i postavljanja nove, planirano je i temeljno čišćenje prostora, među kojima je i skidanje grafita, naljepnica te plakata koji su postavljeni na mjestima koja nisu za to predviđena. Posebno ćemo se skoncentrisati na uklanjanje žvaki kojih ima svukuda – rekao je Stanković.

Naglasio je da kroz pospremanje grada nisu htjeli da isključe taj problem ali da su time dobili i novi izazov jer su kako kaže tehnologije koje se koriste za uklanjanje žvaki veoma skupe.

– Odlučili smo da iskoristimo domaće resurse, odnosno znanje ljudi na našem Univerzitetu. U saradnji sa Tehnološkim fakultetom napravljen je poseban rastvor koji će nam to omogućiti – rekao je Stanković.

U ekipi koja je pripremala ovu, kako je Stanković nazvao malu inovaciju, pored njega učestvovali su dva asistenta sa Tehnološkog fakulteta, te po jedna laborant i pripravnik.

Jedan od članova ekipe je bila i asistent na Tehnološkom fakultetu Dijana Dragić.

– Bilo je interesantno i neobično, kada samo prvi put čuli za tu ideju ali i zanimljivo, jer je to nešto van nekog našeg uobičajenog rada. Pored toga, imali smo priliku da primjenimo naše znanje iz hemije i da stvorimo nešto, što će riješiti neke praktične probleme iz svakodnevnog života, a da ne mora biti skupo. To nam je bio glavni cilj jer ima mnogo drugih načina da se riješi taj problem ali su mnogo skuplji – rekla je Dragić.

Rekla je da su nakon prvih dogovora odmah krenuli sa radom.

– Prvo smo u laboratoriji malo eksperimentisali, da vidimo šta bi mogli upotrijebiti i sproveli smo manja ispitivanja, kako bi došli do adekvatnog sredstva za uklanjanje žvaka. Koristili smo hemikalije iz svakodnevne upotrebe ali smo morali naći pravu mjeru, svake pojedinačne komponente. Testiranje ideja je trajalo oko sedam dana, dok nismo došli do prave kombinacije – dodala je ona.

Nakon toga, su kako kaže hemikaliju uspješno testirali na površinama u blizini fakulteta.

– I pored uspješnog testa, odlučili smo da prije same akcije, probamo naš recept na površini na kojoj će se inače koristiti u centru grada, vjerovatno početkom iduće sedmice. Tako ćemo vidjeti kako će ona reagovati, a ujedno ćemo moći procijeniti, koliko ćemo količinski morati pripremiti te smeše za samu akciju – navela je ona.

I pored hemije rekla je da će biti potrebna upotreba i malo fizičke snage.

– Svakako neće biti dovoljno smo sredstvo već će biti potrebno i malo truda ali ne nešto previše. Radiće se prvo natapanje površine  i onda dodatno čišćenje sa spužvicama i četkicama a nakon toga ide detaljno pranje – precizirala je Dragić.

Potrebno 120 volontera

Za pospremanje centra grada biće potrebno oko 120 volontera a iz Tima za male intervencije pozivaju sve građane da se uključe u ovaj projekat. Sama akcija bi trebala trajati jedan dan, iduću subotu od 9.30 do 15 časova a izvodiće se brojni radovi, kao što su montiranje novog i popravljanje oštećenog mobilijara, detaljno čišćenja urbane opreme i bojenje mobilijara, uklanjanje neispravne i neadekvatne opreme.

(Srpskainfo)

MINISTARSTVO FINANSIJA: Uključivanje APIF-a u BIFIDEX šansa za bolje privredno povezivanje

Ministarstvo finansija Republike Srpske pozdravlja ulazak Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Banjaluka u regionalni portal „BIFIDEX“, koji povezuje zvanične registre finansijskih izvještaja oko milion i po privrednih subjekata jugoistočne Evrope. Uvezivanje u jedinstven portal je razvojna šansa za privredu Republike Srpske i unapređenje investicionih aktivnosti. Vodeći se aktuelnim trendovima u spajanju i

“NEMOJ BITI LAK PLIJEN”: MUP RS provodi preventivnu kampanju u borbi protiv vrbovanja djece na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“, a povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece provodi kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch).Ciji je da se obrazuje djeca, naročito tinejdžeri o vrbovanju na internetu. Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže

BANJALUČKA BISKUPIJA: “Caritas” počeo izgradnju vrtića na Petrićevcu

“Caritas” banjalučke biskupije 1. aprila počeo je s izgradnjom svog vrtića, koji bi, ukoliko sve bude teklo prema planu, trebalo da bude gotov na ljeto sljedeće godine. Lokacija novog obdaništa i prvog “Caritasovog” vrtića u gradu je pokraj “Caritasovog” Doma za starije osobe “Ivan Pavao II” na Petrićevcu. Miljenko Aničić, direktor “Caritasa” biskupije Banjaluka, u

VLADA RS IZNAJMILA AVION: Letom iz Moskve u Banjaluku i Beograd stižu građani i studenti

Avionom Er Srbije, koji je iznajmila Vlada Republike Srpske da bi obezbijedila povratak svojih građana iz Rusije, doletjeće i određeni broj državljana Srbije, potvrđeno je Politici u Ambasadi Srbije u Moskvi. U tekstu se navodi da se za sutrašnji let Moskva-Banjaluka-Beograd prijavio određeni broj studenata iz Srbije, ali da je za sada neizvjesno koliko će

MANIPULACIJE: Za SDA nema neupitnih partnerstava sa srpskim i hrvatskim strankama

Nakon tri decenije manje ili više (ne)preciznih pokušaja da se predvide buduća politička kretanja u Bosni i Hercegovini, može se reći da u ovoj zemlji napokon postoji neprikosnoveni autoritet za tu temu. To je Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije. On je u bajramskom intervjuu otkrio da je još 1986. znao da će biti rata

PREMINULA DVA LICA: Virus korona potvrđen kod još pet osoba u Republici Srpskoj

Od poslјednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslјednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj. Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne

ABA ČEKA ODLUKU EVROLIGE: Sudbina najkvalitetnijeg takmičenja u rukama 11 klubova

Osvanuo je i ponedeljak, istorijski dan za najkvalitetniju evropsku košarku pred kojom je donošenje najbitnije odluke u višegodišnjoj istoriji. Vodeći klubovi Evrolige, njih 11 sa A licencama, odlučiće na video sastanku da li će prekinuti ili nastaviti aktuelnu sezonu posle pandemije korona virusa. Niko ne zna sa potpunom sigurnošću da kaže šta će odlučiti danas vodeći