POSPREMANJE GRADA PRATI MALA INOVACIJA Žvake uklanjaju po receptu Tehnološkog fakulteta

Banjaluka se priprema za veliku radnu akciju pospremanja centra grada koja uključuje i uklanjanje žvaki koje su zalijepljene za svaku moguću površinu, a da bi se učesnicima olakšao taj posao stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta su pripremili malu inovaciju, poseban rastvor koji će im u tome pomoći.

Pospremanje grada je jedan od projekata koji je planirao Tim za male intervencije, a 28. septembra je predviđeno  da pet timova čisti i uređuje zone ulica Bana Milosavljevića i Veselina Masleše te  Trg Krajine, a biće pospreman potez od Narodnog pozorišta RS do Tržnice.

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković je rekao da žele pokazati da se sa malim sredstvima, dobrom voljom i kroz radnu akciju može puno postići te rješiti određene problemi u prostoru.

– Pored popravki postojeće opreme i postavljanja nove, planirano je i temeljno čišćenje prostora, među kojima je i skidanje grafita, naljepnica te plakata koji su postavljeni na mjestima koja nisu za to predviđena. Posebno ćemo se skoncentrisati na uklanjanje žvaki kojih ima svukuda – rekao je Stanković.

Naglasio je da kroz pospremanje grada nisu htjeli da isključe taj problem ali da su time dobili i novi izazov jer su kako kaže tehnologije koje se koriste za uklanjanje žvaki veoma skupe.

– Odlučili smo da iskoristimo domaće resurse, odnosno znanje ljudi na našem Univerzitetu. U saradnji sa Tehnološkim fakultetom napravljen je poseban rastvor koji će nam to omogućiti – rekao je Stanković.

U ekipi koja je pripremala ovu, kako je Stanković nazvao malu inovaciju, pored njega učestvovali su dva asistenta sa Tehnološkog fakulteta, te po jedna laborant i pripravnik.

Jedan od članova ekipe je bila i asistent na Tehnološkom fakultetu Dijana Dragić.

– Bilo je interesantno i neobično, kada samo prvi put čuli za tu ideju ali i zanimljivo, jer je to nešto van nekog našeg uobičajenog rada. Pored toga, imali smo priliku da primjenimo naše znanje iz hemije i da stvorimo nešto, što će riješiti neke praktične probleme iz svakodnevnog života, a da ne mora biti skupo. To nam je bio glavni cilj jer ima mnogo drugih načina da se riješi taj problem ali su mnogo skuplji – rekla je Dragić.

Rekla je da su nakon prvih dogovora odmah krenuli sa radom.

– Prvo smo u laboratoriji malo eksperimentisali, da vidimo šta bi mogli upotrijebiti i sproveli smo manja ispitivanja, kako bi došli do adekvatnog sredstva za uklanjanje žvaka. Koristili smo hemikalije iz svakodnevne upotrebe ali smo morali naći pravu mjeru, svake pojedinačne komponente. Testiranje ideja je trajalo oko sedam dana, dok nismo došli do prave kombinacije – dodala je ona.

Nakon toga, su kako kaže hemikaliju uspješno testirali na površinama u blizini fakulteta.

– I pored uspješnog testa, odlučili smo da prije same akcije, probamo naš recept na površini na kojoj će se inače koristiti u centru grada, vjerovatno početkom iduće sedmice. Tako ćemo vidjeti kako će ona reagovati, a ujedno ćemo moći procijeniti, koliko ćemo količinski morati pripremiti te smeše za samu akciju – navela je ona.

I pored hemije rekla je da će biti potrebna upotreba i malo fizičke snage.

– Svakako neće biti dovoljno smo sredstvo već će biti potrebno i malo truda ali ne nešto previše. Radiće se prvo natapanje površine  i onda dodatno čišćenje sa spužvicama i četkicama a nakon toga ide detaljno pranje – precizirala je Dragić.

Potrebno 120 volontera

Za pospremanje centra grada biće potrebno oko 120 volontera a iz Tima za male intervencije pozivaju sve građane da se uključe u ovaj projekat. Sama akcija bi trebala trajati jedan dan, iduću subotu od 9.30 do 15 časova a izvodiće se brojni radovi, kao što su montiranje novog i popravljanje oštećenog mobilijara, detaljno čišćenja urbane opreme i bojenje mobilijara, uklanjanje neispravne i neadekvatne opreme.

(Srpskainfo)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog