Pospremanje na fakultetima podiže znanje studenata

Prilagođavanje gradiva struci, učenje na daljinu i određeni broj zaposlenih profesora neki su od uslova koje će fakulteti u BiH morati da ispune da bi njihovi studijski programi bili akreditovani.

Kriterijumi za akreditaciju studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, koje je utvrdila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, objavljeni su u “Službenom listu BiH”. Predstavnici visokoškolskih ustanova, koje su već neko vrijeme akreditovane, kažu da će na ovaj način biti uveden rad, red i disciplina na pojedinim studijskim programima.

Jedan od uslova za reakreditaciju visokoškolskih ustanova, koja se vrši svakih pet godina, biće da ima određeni broj akreditovanih studijskih programa. Prema riječima direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Miroslava Bobreka, detaljnije će se ulaziti u strukturu studijskog programa, a posebno sadržaj koji uče studenti.

– Biće posvećena pažnja i predavanjima, odnosno tome kako se gradivo izučava. U nekim slučajevima postoje i strukovni standardi za pojedine studijske programe kao što je informatika. Akreditacijom studijskih programa, koja je obavezna za sve, bili oni na javnom ili privatnom fakultetu, nepotrebno gradivo biće zamijenjeno savremenim, koje će donositi novo znanje. Što se tiče studijskih programa u RS, prvo će biti akreditovani oni sa dugom tradicijom, dobrim rezultatima i resursima. Dobri primjeri su studijski programi na Elektrotehničkom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Dobru tradiciju imaju i neki odsjeci na Filozofskom fakultetu – kazao je Bobrek.

Dodao je da bi komisija za ocjenjivanje trebalo da bude sastavljena od stručnjaka iz iste obrazovne oblasti.

– Postupak akreditacije odvijaće se u skladu sa planovima i mogućnostima visokoškolskih ustanova i agencija. Planirano je da već u narednoj akademskoj godini počne akreditacija studijskih programa. Plan je da u roku od dvije ili tri godine svi studijski programi budu akreditovani – kazao je Bobrek.

Prorektor za nastavu Univerziteta Istočno Sarajevo Ranko Božičković kaže da već imaju nekoliko studijskih programa koji su akreditovani.

– Akreditacija nije ništa drugo nego sistem kvaliteta, koji tačno definiše ko će se kako na fakultetu ponašati i izvoditi određene procese. Osim toga, određuje se i struktura ispita, tačnije šta student treba da polaže kako bi dobio konačnu ocjenu i tako dalje – kazao je Božičković, dodajući da su samo akreditovane ustanove i studijski programi priznati u svijetu.

Akreditovane ustanove u RS

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Banjaluci

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka

Visoka škola “Banjaluka koledž” Banjaluka

Nezavisni univerzitet Banjaluka

Komunikološki koledž “Kapa Fi” Banjaluka

Univerzitet “Sinergija” Bijeljina

Visoka škola za uslužni biznis Istočno Sarajevo – Sokolac

Panevropski univerzitet “Apeiron” Banjaluka

Visoka škola “Primus” Gradiška

Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka

(Glas)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija