Vijesti 18.03.2019.

POŠTARI NA BOLOVANJU, SANDUČIĆI PRAZNI Mještani Dragočaja dvije sedmice ne primaju pošiljke

ČITANJE: 3 minute

Stanovnici Dragočaja, naselja na periferiji Banjaluke, žale se da im čak dvije sedmice ne stižu nikakve pismene pošiljke otkako je njihov poštar na bolovanju.

Kako tvrde, ovo je samo još jedan problem uzrokovan nedostatkom radnika na našim prostorima, i to zbog sve većeg iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Majstori, građevinci, vozači, ljekari, odavno su prvi na spisku za odlazak preko granice, ali njihovim stopama u posljednje vrijeme idu i druge profesije.

– Skoro 15 dana nismo dobili nijedno pismo, ni račun. Čekam nestrpljivo važnu pošiljku; ljudi su mi javili da su je poslali još prije sedam dana, ali ništa. Raspitao sam se u pošti šta se dešava, pokazali su mi hrpu neraspoređenih pisama, rekli da je radnik na bolovanju i da nema ko da ga zamijeni. Pa, šta mi da radimo do tada – u čudu priča B.T.

Mještani su, kažu, već navikli da im pošta ponekad zaluta jer mnoge ulice nemaju nazive, pa je čak i njihovom poštaru teško uvijek da se snađe u naselju. Ovo sada je, dodaju, ipak mnogo ozbiljnije. Pitaju šta da rade sa silnim komunalnim računima, koji im ovog mjeseca ne stižu na adresu.

– Niko nema obzira kada se kasni sa plaćanjem računa, odmah računaju kamate, a nama još ništa nije ni stiglo u sanduče. Hoće li neko imati obzira prema nama – pita jedna mještanka.

U „Poštama Srpske“ su nam potvrdili da su oba poštara, čiji je dostavni rejon ovo područje, na bolovanju, ali kako ističu, navedeni problem su „riješili preraspodjelom radnika iz druge pošte, koji će ih u njihovom odsustvu mijenjati“.

– Računi za električnu energiju u poštu Dragočaj počeli su da prispjevaju od 9. marta, dok su ostali računi počeli prispjevati tek polovinom prošle sedmice. Napominjemo da su računi za čistoću u pošte prispjeli tek proteklog petka – odgovaraju iz Pošta, ističući da zbog toga računi nisu ni mogli biti podijeljeni prije 15 dana.

Međutim, o drugim pošiljkama nisu ništa komentarisali.

U “Poštama” tvrde da na području banjalučke regije postoji dovoljan broj radnika zaposlenih na dostavi pošiljaka, odnosno poštara. Oni, kako naglašavaju, predstavljaju svojevrsne pokretne šaltere jer svaki dan, osim nedjelje, na kućnom pragu, ulici, omogućavaju korisnicima plaćanje gotovo svih vrsta uplata platnog prometa, kao i predaju pismonosnih pošiljaka, telegrama, kupovine dopuna za mobilne telefone, bingo, instant lutriju i mnogih drugih usluga koje “Pošte” pružaju.

“Pošte Srpske” zapošljavaju 627 poštara, koji svakodnevno pređu i više od 15 kilometara dostavljajući pošiljke.

Ni zamjeni nije lako

Banjalučani u prigradskim naseljima pričaju da se među novoizgrađenim ulicama i kućama dobro snalaze samo njihovi dugogodišnji poštari, dok se njihove zamjene provedu „kao bos po trnju“.

– Kada je naš poštar bio na bolovanju poslali su zamjenu, ali čovjeku je bilo jako teško da pronađe odgovarajuću kuću i porodicu. Jedan dan je samo obilazio po naselju i zapisivao gdje se ko nalazi – ispričala nam je Milena iz Česme.

(Srpskainfo)