Vijesti 09.02.2017.

“Pošte Srpske”: Građani imaju pravo na izbor prijema dokumenata

ČITANJE: 2 minute

“Pošte Srpske” zalažu se za pravo građana na lični izbor prijema važnih dokumenata jer su službe ovog javnog preduzeća suočene sa sve češćim žalbama korisnika da im se bankarski izvodi ne dostavljaju na kućnu adresu.

Uz napomenu da, kao izvršilac te usluge građane upućuju da se obrate matičnoj banci, iz “Pošta Srpske” saopštili su da se zalažu za pravo građana na izbor načina informisanja i pravovremenu informaciju.

U ovom preduzeću kažu da je činjenica da se građanima uskraćuje pravo na izbor načina na koji će im biti dostavljani podaci.

“Ponuđene opcije su dostavljanje izvoda putem elektronske pošte ili na lični zahtjev klijenta u banci, dok dostavljanje putem Pošte nije navedeno kao opcija pod izgovorom `očuvanja životne sredine` i `zaštite podataka`. Želimo da se građanima omoguće svi uslovi u skladu za Zakonom o zaštiti potrošača”, navodi se u saopštenju.

U “Poštama Srpske” ističu da, i pored toga što je nešto manje od polovine ukupnog broja stanovništva u Srpskoj informatički nepismeno, raste trend prelaska sa štampanog na elektronsko slanje dokumenata, “čime se direktno onemogućava pravo na izbor prijema informacija”.

“Korištenje isključivo elektronske pošte za obavještavanje korisnika može se nazvati diskriminacijom za više kategorija društva. Starije osobe, osobe sa invaliditetom, te one sa malim primanjima, uskraćene su za brojne usluge i izložene izolaciji zbog komuniciranja samo elektronskim putem”, dodaje se u saopštenju.

U preduzeću “Pošte Srpske” napominju da su istraživanja pokazala da računi koji se dostavljaju poštom nude bolju evidenciju, da su razumljiviji, da se lakše provjeravaju i pružaju veću sigurnost, te da korisnici nisu izloženi internetskim prevarama ili mogućnostima zloupotrebe kreditnih kartica i drugih podataka.

(srna)