Vijesti 14.09.2016.

“Pošte Srpske” tužile Poresku upravu RS za izgubljene milione

ČITANJE: 2 minute

„Pošte Srpske“ tužbom od Poreske uprave Republike Srpske traže dva miliona KM odštete jer nisu koristili njene usluge za dostavljanje poreskih računa i uvjerenja o plaćenim doprinosima.

„Pošte“ su tužbu podnijele još 2012. godine, jer je Poreska uprava samostalno dostavljala poreske račune – na šalterima PURS-a, u mjesnim zajednicama ili putem svojih radnika, a samo mali dio putem pošte. Radi se o računima za 2012. godinu i uvjerenjima o plaćenim doprinosima za 2010. godinu, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Tužbeni zahtjev „Pošta“ iznosi dva miliona maraka. Međutim, prema nalazu vještaka ekonomske struke Slobe Milakovića, koji je napravio nalaz u dvije varijante, taj dug iznosi 613.201 KM, odnosno po drugoj 777.389 KM.

Punomoćnik „Pošta“ Nebojša Milanović rekao je danas na glavnoj raspravi u ovom sporu koja je održana u Okružnom privrvrednom sudu u Banjaluci da ostaje kod navoda u tužbi, a da će konačan tužbeni zahtjev urediti u skladu sa nalazom vještaka.

Punomoćnik PURS, predstavnik Pravobranilaštva RS Borislav Jovičić rekao je da oni ostaju kod odgovora na tužbu i da je u potpunosti osporavaju.

Na raspravi je saslušan vještak Slobo Milaković na čiji nalaz je punomoćnik Poreske uprave uložio prigovor i zatražio dopunu izvještaja.

Najviše polemike izazvao je dio nalaza vještaka u kojem je 42.000 preporučenih pošiljki koje su „Pošte“ te godine poslale u ime Poreske uprave obračunao po tri KM po pošiljci.

Jovičić je na to uložio prgovor tražeći da se iznos tih pošiljki obračuna u skladu sa ugovorom koji su „Pošte“ i PURS imale i kojim je bilo predviđeno da naplata po pošiljci bude 1,5 KM, a ne u skladu sa cjenovnikom.

Ukoliko bi ovaj prigovor Pravobranilaštva bio usvojen dug koji je utvrdio vještak bi bio dodatno smanjen.

Međutim, punomoćnik „Pošta“ je rekao da na taj ugovor Ministarstvo saobraćaja i veza nikada nije dalo saglasnost tako da se po njemu nije mogla izračunati cijena pošiljke, a sud je donio rješenje da vještak uradi dopunu izvještaja, tako da će nastavak glavne rasprave biti održan za mjesec dana.

(Capital.ba)