Vijesti 16.12.2015.

Posthumna odlikovanja za 25 poginulih boraca VRS

ČITANJE: 2 minute
odlikovanje
U Gradskoj upravi grada Banjaluka danas, 16. decembra, uručena su posthumna odlikovanja – medalje zasluga za narod porodicama 25 poginulih borca Vojske Republike Srpske sa područja grada Banjaluke.

U prisustvu gradonačelnika Banjaluke, Slobodana Gavranovića – odlikovanja je u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uručio predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović.

– Predsjednik RS je povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, postumno odlikovao 188 boraca Vojske Republike Srpske medaljom zasluga za narod. U Banjaluci je ovaj put uručeno 25 odlikovanja – kazao je Mitrović novinarima, i istakao da je ovo jedan oblik poštovanja, uvažavanja i na kraju duga i države, i društva RS za tu najveću žrtvu koja se može ugraditi i doprinijeti u to vrijeme u očuvanje Srpske.

Govoreći o prioritetima ove populacije, on je kazao da su to, prije svega, pronalazak i identifikacija 1.671 lica, od čega 53 iz Banjaluke, koji se vode na listi nestalih.

– Drugo je zapošljavanje djece poginulih i nestalih boraca, i očekujemo da će se u naredne dvije-tri godine riješiti ovo pitanje, i to kroz investicije i posebne programe i aktivnosti koje donose Vlada RS i lokalne zajednice. Među prioritetima nam je i stambeno zbrinjavanje onih koji nisu uspjeli u proteklom periodu da riješe to pitanje – rekao je Mitrović.

Dragoslav Mandić, dijete poginulog borca Vojske RS zahvalio je za posthumno odlikovanje njegovog oca.

-Pomiješana su osjećanja, i uglavnom ovakve prilike izazivaju u nama prisjećanje na taj period. Nadam se da će mladim biti data prilika, što smo čuli danas, da se zaposlimo i onim koji to nisu uspjeli do sada da riješe stambeno pitanje. Vidim da se dosta radi na tom polju, ali uvijek može više – kazao je Mandić.

(Banjaluka.rs.ba)