Postignut dogovor MZ Starčevica i Ministarstva rada RS: Grade spomenik za 150 palih boraca

starcevica
starcevica
U Mjesnoj zajednici Starčevica u ovoj godini trebalo bi da bude izgrađeno spomen-obilježje za 150 palih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog naselja.

Ovo je dogovoreno na radnom sastanku koji je održan u prostorijama mjesne zajednice, a kojem su prisustovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, pomoćnica ministra Mira Vasić, predsjednik Boračke organizacije Starčevica Milorad Jerilović, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Duško Ćetojević, predsjednik Mjesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević i zamjenik predsjednika Dražen Milosavljević, te članovi Savjeta građana Čedo Ševarika i Milorad Arlov.

Dobra saradnja

Inicijativa koja je pokrenuta od Boračke organizacije i Savjeta građana najveće mjesne zajednice u Srpskoj već ranije je dobila podršku mnogih građana, a ovaj put podržali su ih i iz resornog ministarstva.

– Na sastanku je, na zadovoljstvo svih učesnika, brzo postignut dogovor o izgradnji spomenika za više od 150 poginulih boraca VRS s područja MZ Starčevica. Spomenik bi trebalo da bude završen tokom 2016. godine, a biće izgrađen na uglu ulica Josifa Pančića i Vojislava Đede Kecmanovića. Takođe, u drugoj polovini januara dogovoren je novi sastanak kako bi bio finalizovan i dogovor u vezi s inicijativom za izmjene naziva ulica u MZ Starčevica – kaže predsjednik Savjeta građana MZ Starčevica, Đorđe Knežević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Milenko Savanović, obećao je znatnu materijalnu i svaku drugu podršku ovoj inicijativi u ime ministarstva, a predstavnici mjesne boračke organizacije su se obavezali da će dovršiti idejni projekat u prvom kvartalu 2016. godine.

Jedan od pokretača ove inicijative i član Boračke organizacije Starčevica, Milorad Jerilović, izjavio je da je prostor u parku gdje je betonska šahovska ploča i gdje se okupljaju ljudi u Ulici Josifa Pančiča idealan za spomen-obilježje stvaraocima Republike Srpske iz tog dijela grada.

Imena ulica

Podsjećamo, u ovoj mjesnoj zajednici pokrenute su i inicijative za promjene naziva pojedinih ulica i ogranaka ulica kojima bi bila data imena po palim borcima VRS, dok bi jedna od ulica, po svemu sudeći Tuzlanska, ponijela ime generala VRS Novice Simića.

Takođe, u junu prošle godine održan je sastanak predstavnika mjesne boračke organizacije i savjeta građana, na kojem su usaglašeni stavovi i dogovoren zajednički nastup u vezi s nekoliko inicijativa, a dogovoreno je i da izgradnja spomen-obilježja palim borcima bude prioritet.

I inicijativa da ogranci ulica u ovom naselju budu nazvani po poginulim borcima Starčevice, kao i po najmlađem poginulom borcu VRS Spomenku Gostiću, naišla je na punu podršku mještana kada je pokrenuta, ali sve je završeno onako kako su završene i brojne ranije inicijative za promjene naziva ulica u najvećem gradu RS.

Paketići za najmlađe

I ove godine predstavnci Savjeta građana mjesne zajednice Starčevica organizovali su podjelu novogodišnjih paketića za djecu iz naselja. Mališani su i ove godine, pored paketića i Djeda Mraza, imali i zabavni i muzički program koji su organizovali članovi Savjeta MZ.

– Zahvaljujemo na pomoći svima koji su doprinijeli da i ove godine obradujemo najmlađe, a posebno Čedi Ševariki, Milenku Savanoviću, braći Gliši i Draganu Medojeviću – kažu u MZ Starčevica.

(Press)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije