Vijesti 04.01.2016.

Postignut dogovor MZ Starčevica i Ministarstva rada RS: Grade spomenik za 150 palih boraca

ČITANJE: 3 minute
starcevica
U Mjesnoj zajednici Starčevica u ovoj godini trebalo bi da bude izgrađeno spomen-obilježje za 150 palih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog naselja.

Ovo je dogovoreno na radnom sastanku koji je održan u prostorijama mjesne zajednice, a kojem su prisustovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, pomoćnica ministra Mira Vasić, predsjednik Boračke organizacije Starčevica Milorad Jerilović, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Duško Ćetojević, predsjednik Mjesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević i zamjenik predsjednika Dražen Milosavljević, te članovi Savjeta građana Čedo Ševarika i Milorad Arlov.

Dobra saradnja

Inicijativa koja je pokrenuta od Boračke organizacije i Savjeta građana najveće mjesne zajednice u Srpskoj već ranije je dobila podršku mnogih građana, a ovaj put podržali su ih i iz resornog ministarstva.

– Na sastanku je, na zadovoljstvo svih učesnika, brzo postignut dogovor o izgradnji spomenika za više od 150 poginulih boraca VRS s područja MZ Starčevica. Spomenik bi trebalo da bude završen tokom 2016. godine, a biće izgrađen na uglu ulica Josifa Pančića i Vojislava Đede Kecmanovića. Takođe, u drugoj polovini januara dogovoren je novi sastanak kako bi bio finalizovan i dogovor u vezi s inicijativom za izmjene naziva ulica u MZ Starčevica – kaže predsjednik Savjeta građana MZ Starčevica, Đorđe Knežević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Milenko Savanović, obećao je znatnu materijalnu i svaku drugu podršku ovoj inicijativi u ime ministarstva, a predstavnici mjesne boračke organizacije su se obavezali da će dovršiti idejni projekat u prvom kvartalu 2016. godine.

Jedan od pokretača ove inicijative i član Boračke organizacije Starčevica, Milorad Jerilović, izjavio je da je prostor u parku gdje je betonska šahovska ploča i gdje se okupljaju ljudi u Ulici Josifa Pančiča idealan za spomen-obilježje stvaraocima Republike Srpske iz tog dijela grada.

Imena ulica

Podsjećamo, u ovoj mjesnoj zajednici pokrenute su i inicijative za promjene naziva pojedinih ulica i ogranaka ulica kojima bi bila data imena po palim borcima VRS, dok bi jedna od ulica, po svemu sudeći Tuzlanska, ponijela ime generala VRS Novice Simića.

Takođe, u junu prošle godine održan je sastanak predstavnika mjesne boračke organizacije i savjeta građana, na kojem su usaglašeni stavovi i dogovoren zajednički nastup u vezi s nekoliko inicijativa, a dogovoreno je i da izgradnja spomen-obilježja palim borcima bude prioritet.

I inicijativa da ogranci ulica u ovom naselju budu nazvani po poginulim borcima Starčevice, kao i po najmlađem poginulom borcu VRS Spomenku Gostiću, naišla je na punu podršku mještana kada je pokrenuta, ali sve je završeno onako kako su završene i brojne ranije inicijative za promjene naziva ulica u najvećem gradu RS.

Paketići za najmlađe

I ove godine predstavnci Savjeta građana mjesne zajednice Starčevica organizovali su podjelu novogodišnjih paketića za djecu iz naselja. Mališani su i ove godine, pored paketića i Djeda Mraza, imali i zabavni i muzički program koji su organizovali članovi Savjeta MZ.

– Zahvaljujemo na pomoći svima koji su doprinijeli da i ove godine obradujemo najmlađe, a posebno Čedi Ševariki, Milenku Savanoviću, braći Gliši i Draganu Medojeviću – kažu u MZ Starčevica.

(Press)