Vijesti 23.01.2023.

POSTIGNUT DOGOVOR: Novac ide direktno na račune banjalučkih penzionera

ČITANJE: 2 minute

Usaglašeno je da jednokratna novčana podrška Grada bude direktno uplaćena na račune penzionera, poručio je gradonačelnik Draško Stanuvuković nakon današnjeg sastanka sa udruženjima penzionera na gradskom i republičkom nivou, rukovodstvom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i potpredsjednikom Skupštine grada Banje Luke.

-Prva poruka sa ovog sastanka jeste da smo se svi usaglasili, i penzioneri, i Grad i potpredsjednik Skupštine Grada, da ta podrška ide direktno penzionerima. Postoji izazov što je to i dalje u budžetu kao stavka za Elektroprivredu i kako to sada realocirati, a da bude u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, danas smo došli do određenih zaključaka, ali naši pravnici će to sve precizno definisati tokom dana i tim povodom sutra ćemo održati novi sastanak – kazao je gradonačelnik.

Kako je istakao, želja i namjera gradske administracije jeste da podrška ide direktno penzionerima i u maksimalnom iznosu.

-Želimo da sve definišemo i potpuno precizno informišemo penzionere o načinu i datumu isplate. Naša želja je da to bude tokom ovog mjeseca – poručio je on.

Dodao je da ostaje da se sa nadležnim institucijama Fondom PIO i Poštama Srpske sklope određeni sporazumi o načinu i vremenu isporuke sredstava penzionerima.

Podsjetio je da u budžetu podrška penzionerima stoji kao stavka podrške Elektroprivredi, koja je imala svoju genezu skoro cijelu godinu dana.

-Dakle, nama ta podrška stoji kao grant Elektroprivredi gdje se od Grada traži da sredstva uplati Elektroprivredi, a onda to preduzeće kroz vrijeme odbija sa računa brojila koji svaki penzioner doznači Gradu. Takvom nečemu se protivimo skoro godinu dana i u tome imamo jednoglasnu podršku penzionera. Kao gradonačelnik sam na rebalans uložio amandman da sa Elektroprivrede ide na stavku koja se zove doznaka pojedincima, dakle svakom penzioneru, ukupno za njih 41.493 – kazao je gradonačelnik.

Iz Udruženja penzionera grada Banje Luke kazali su da će na zadovoljstvo penzionera sredstva biti isplaćena direktno na račune te populacije.

-Gradonačelnik će sa svojim saradnicima sagledati mogućnosti koje su potrebne za takav način isplate i sutra ćemo imati novi sastanak – kazali su predstavnici penzionera.

Potpredsjednik Skupštine Grada, Saša Čudić kazao je da izražava određenu dozu optimizma da se ide ka konačnom rješenju ovog pitanja.

-Ono što je danas naznačeno jeste da se sredstva doznače na račune penzionera, što je od početka bio njihov zahtjev. Ono pri čemu ostajemo jeste stav da se isplati po stotinu KM. Danas sam od strane predlagača odnosno gradonačelnika informisan da postoje određene formalno pravne i tehničke prepreke, ali ukoliko je za realizaciju takve odluke potrebno, spremni smo da održimo i vanrednu sjednicu Skupštine – kazao je Čudić.

(N.S)