Vijesti 18.05.2016.

Postignut dogovor o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH

ČITANJE: 1 minuta

 

Jukić je konferenciji za medije kazao kako je odluka o obradi podataka u potpunosti usklađena u skladu sa međunarodnim preporukama i da će se ispoštovati rok za objavu rezultata popisa stanovništva.

On je dodao da će Agencija za statistiku BiH vrijedno raditi na aktivnostima objave rezultata te da mu je žao što nije postignut konsenzus u vezi s objavom.

S obzirom na to, kako ističe Jukić, on je iskoristio zakonsku odredbu i potpisao odluku o obradi podataka.

Podsjećamo, direktori entitetskih statističkih zavoda na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa zaključili su da je usvajanje jedinstvenog programa za obradu podataka u isključivoj nadležnosti direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Jukić je nakon sjednice kazao kako njemu nije jasna ta zakonska odredba na što je reagovao njegov zamjenik Fadil Fatić ističući kako je Član 20. u potpunosti jasan i da je usvajanje odluke direktna i jasna nadležnost Agencije za statistiku BiH.

Zakonski rok za objavu zvaničnih rezultata popisa stanovništva, koji je koštao oko 50 miliona KM, je 1. juli 2016. godine. U slučaju da nije bio postignut dogovor rezultati popisa ne bi dobili međunarodnu verifikaciju.

Odluka bez saglasnosti entitetskih zavoda

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda.

Jukić je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštio da će prema ovoj odluci 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Zamjenik direktora Miljan Topić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

-Na ovaj način dobićemo netačne podatker i neće biti ispoštovan Zakon o popisu iz 2013. godine- upozorio je Topić.

(ATV)