Vijesti 12.02.2016.

Postignut dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji

ČITANJE: 2 minute
sirija
Velike sile su se usaglasile da sprovedu postepeni prekid neprijateljstava u Siriji i da prošire isporuku humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora, saopštili su danas zvaničnici.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka u Minhenu, američki državni sekretar DŽon Keri je rekao da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedjelju dana, prenosi AFP.

On je istakao da su se svi učesnici saglasili da bi sirijski mirovni pregovori trebalo što prije da budu nastavljeni u Ženevi.

Keri je naglasio da se prekid neprijateljstava ne odnosi na “Islamsku državu” i druge militantne grupe koje se bore u Siriji.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je da okončanje borbi može uspjeti samo ako Rusija prestane sa vazdušnim napadima kojima podržava ofanzivu državnih snaga protiv opozicije.

– Ako se sprovede u potpunosti i pravilno, ovaj dogovor će biti važan korak ka okončanju ubistava i patnji u Siriji- naveo je Hamond u saopštenju za novinare.

Jedan zapadni diplomatski izvor je rekao da nije postignut dogovor o neposrednom završetku ruskog bombardovanja, ali se došlo do posvećenosti procesu koji će, ukoliko uspije, promijeniti situaciju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev juče je izjavio da bi rat mogao neograničeno da traje ili da preraste u svjetski rat ukoliko svjetske sile ne uspiju da se dogovore o okončanju sukoba u Siriji, u kojem je do sada poginulo 250.000 ljudi, pokrenuta velika izbjeglička kriza i ojačana “Islamska država”.

Na jučerašnjem sastanku se pregovaralo o tri osnovna pitanja: postepenom prekidu neprijateljstava sa čvrstim krajnjim datumom, obezbjeđenju humanitarnog pristupa gradovima koji su pod opsadom i obavezi da se sve strane u sirijskom sukobu vrate u Ženevu na nastavak političkih pregovora.

(Agencije)