Svijet 24.11.2021.

POSTIGNUT SPORAZUM: Prvi put u njemačkoj istoriji vladu će činiti SPD, FDP i Zeleni

ČITANJE: 2 minute

Mandatar za sastav nove njemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je danas da su tri stranke – socijaldemokrate, liberali i zeleni – postigle dogovor o formiranju nove Vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.

Nova Vlada imaće 17 ministarstava, odnosno za jedno ministarstvo više nego prethodni kabinet pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenose agencije.

Socijaldemokratama pripada mjesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.

Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mjesto i ministarstvo spoljnih poslova. Slobodne demokrate (FDP) će imati četiri resora.

Ta takozvana “semafor koalicija”, prema Šolcovim riječima, ispuniće cilj modernizacije Njemačke.

Prema sporazumu od 177 stranica, koji je sklopljen nakon dva mjeseca pregovora, tri stranke su se saglasile da ubrzaju javna ulaganja u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, kao i da se od 2023. godine vrate na stroga ogranicenja nivoa državnog duga.

Šolc iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koji bi trebalo da zamjeni Merkelovu na funkciji kancelara, istakao je značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama kao ključne tačke u vladinoj spoljnoj politici.

Prema koalicionom sporazumu, tri stranke izražavaju podršku evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Šolc je rekao da očekuje da će članovi stranaka dati “svoj blagoslov” sporazumu u narednih 10 dana.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odnijeli tjesnu pobejdu na nacionalnim izborima 26. septembra.

Ako članovi stranke potpišu sporazum, tročlani savez zamijeniće sadašnju “veliku koaliciju”.

Tri buduće vladajuće stranke se nadaju da će Šolca (63), koji je bio ministar finansija i vicekancelar od 2018. godine u vladi Merkelove, parlament izabrati za kancelara u nedjelji koja počinje 6. decembra.

To je prvi put u njemačkoj istoriji da koalicionu Vladu čine socijaldemokrate, liberali i zeleni.

(SB)

Oznake: Olaf Šolc