Magazin 22.11.2015.

Postite jer je zdravo, a evo i kako da se ne odričete omiljene hrane

ČITANJE: 2 minute
Posna hrana
Veliki božićni post, jedan od dva najduža i najvažnija u godini, počinje 28. novembra i traje do 7. januara. Iako nekima to zvuči kao dug period odricanja od uživanja u hrani, nutricionisti tvrde da se organizam za vrijeme posta oslobodi toksina, a оni koji su ga isprobali svjedoče da se osjećaju lakše, da su puni energije i elana.

Ukoliko ste sladokusac i jedina prepreka da započnete post jeste dilema šta ćete jesti, odnosno strah da ćete morati da se odreknete omiljenih namirnica, više ne morate da brinete.

Donosimo vam recept i nekoliko korisnih savjeta kojih treba da se pridržavate tokom posta da biste ostvarili maksimalne efekte:

RIBLJE PLJESKAVICE:

Riblje pljeskavice

Porebno vam je:

Sojine mrvice 50g

Razna riba (poželjno je imati šarana, pastrmku ili soma) – 1kg

Crni luk – 1 glavica

Bijeli luk po želji

Mljevena paprika, slatka i ljuta

Biber

Prašak za pecivo 10g

Maslinovo ulje

Kisela voda 50ml

So

Bijelo brašno – 2 kašike

Začini po želji (bosiljak, peršun, ruzmarin…)

PRIPREMA:

  1. Sirovu ribu oguliti (da ne ostane ni malo kože), isfiletirati odnosno izvaditi kičmu i sve krupnije kosti, te odbaciti zajedno sa perajama, a zatim samljeti dva puta na mašini za meso.
  2. Dok se to radi u toploj vodi potopiti sojine mrvice i ostaviti da stoje do 30 min, potom ih procijediti i dobro promješati sa samljevenom ribom.
  3. Crni luk izblendirati i ubaciti u dobijenu masu ribe i soje.
  4. Dobijenu masu izmjeriti i u odnosu na tu težinu dodati sve ostale sastojke.
  5. Maslinovo ulje se dodaje na kraju poslije dužeg miješanja smjese, pa onda ponovo isti posao dok se ne dobije jedna stabilna kompaktna masa, od koje je lako napraviti pljeskavice koje se ne lijepe previše na ruke, a to je već pitanje tehnike i upornosti svakog kuvara.
  6. Pojedine sastojke dodajete u željenim količinama, jer je to, prosto, stvar pojedinačnog ukusa, a ovo što je predloženo je univerzalna, i više puta proverena verzija.
  7. Pljeskavice su najbolje kada smjesa odstoji 24 h na temperaturi do 10⁰ C.
  8. Recept je prilično zahtjevan, posebno zbog truda koji treba uložiti, ali treba ga ispoštovati maksimalno da bi ste dobili najbolji recept za riblje pljeskavice.

Uz posnu hranu, svakog dana konzumirajte 1,5 l vode i 1,5 l nezaslađenog čaja, jedite što više voća i povrća i ne zaboravite da hranu treba da žvaćete dugo.

Post nije preporučljiv za malu djecu, mališane predškolskog i školskog uzrasta, trudnice, dojilje, sportiste i osobe koje obavljaju teške fizičke poslove.

(Blic, Banjaluka.net)