Magazin 24.10.2015.

Postoji 9 tipova ljubavi, otkrijte koji je vaš

ČITANJE: 3 minute

Ljubav

Mogli bismo reći da je svaka ljubavna veza posebna, ali bez obzira na to, svi se partnerski obrasci mogu podijeliti u 9 tipova, zavisno od toga šta povezuje ljude u njima, kakva su njihova ponašanja, komunikacija, ali i potrebe.

Tako će jedan pojedinac vjerovatno proći više različitih tipova odnosa, a mnoge veze sadrže elemente iz više različitih tipova.

1. Zavisan odnos

Je li vam potreban partner da biste normalno funkiconisali u drugim područjima života? Ovo je vrsta veze u kojoj su jedan ili oba partnera previše ovisni o onom drugom, u potpunosti se oslanjaju na partnera kao pomoć u donošenju odluka, a sam partner i veza je prioritet naspram svih drugih stvari te ljudi.

2. Kontrolišući odnos

Jedan partner u njemu ima dominantnu ulogu, dok je druga strana podređenija, odnosno slijedi pravila. Obično je rezultat stanja na početku veze, u kojoj je podređenija strana bila ta koja je zaljubljenija, previše popušta i udovoljava, a često nije ni svjesna da to čini. Shvaćanje obično dolazi nakon nakupljanja frustracija i očitih znakova da drugoj strani nije toliko stalo do odnosa, tj. očekuje da se partner uvijek više trudi.

3. Veza za oporavak

Jedan od partnera ili čak njih oba su nedavno izašli iz ljubavne veze koja im je slomila srce. Razočarani, tužni ili pak ljuti odlučili su krenuti dalje – a ovo je prva veza u koju su ušli nakon toga. Iako se mogu ponašati korektno, oni u odnos nisu uključili srce, a ljubav i pažnja druge strane prijaju egu te služe da popune prazninu.

4. Veza temeljena na seksu

U ovom tipu odnosa očigledna je fizička privlačnost i hemija, no često i ne puno više od toga. Iako je seks odličan i ispunjujući, on može zavarati pa daje utisak neke sudbinske povezanosti, ali ako se odnos temelji samo na tome, često je kamuflaža istinske nepodudarnosti karaktera, stavova, itd…

5. Veza sa uslovima

Iako se oba partnera mogu činiti zadovoljno i sretno, u njenoj pozadini često se javljaju brojni kompromisi, uslovi i puno truda. Karakteriše je veliki nivo osjećaja, ali i žrtvovanja zbog kojih je veza sklona nakupljanju frustracija i pucanju.

6. Kompatibilna romansa

Za mnoge najpoželjniji oblik odnosa, karakterišu ga partneri sličnih životnih stavova, s velikom fizičkom privlačnošću. U njoj nema dominantne strane, odnosno onaj ko se malo više i onaj ko se malo manje trudi jer stalno se izmjenjuju, a partneri se generalno prihvaćaju onakvi kakvi jesu bez potrebe za mijenjanjem.

7. Toksičan odnos

To su dramatične veze koje obilježavaju brojne svađe, prekidi i strastvena mirenja, a djeluju na oba ili barem jednog partnera tako da je on podijeljen – jedan dan u ekstazi i pun ljubavi, a drugi očajan, histeričan, nesretan… Za obožavatelje filmskih ideja o strasti i ljubavi, ovo se čini kao ona “sudbinska”, no vrlo rijetko je dugoročna i srećna.

8. Zadovoljavajuća veza

Do nje obično dolazi nakon dužeg poznavanja, sticanja rutine i osjećaja sigurnosti. Često je u njoj nestalo strasti i stvarnog zanimanja, ali se održava iz navike, osjećaja da se ne može ili ne postoji bolje, zajedničkih obaveza, tuđih očekivanja. Takav odnos je u principu stabilan, ljubav postoji ali ima više elemenata prijateljstva nego partnerstva.

9. Trofejni odnos

U njoj su motivi jednog partnera za vezu to što mu imponuje partnerov izgled, novac, društveni status i slično. Nema stvarne povezanosti, a trajanje odnosa je obično skladno postojanju određenog interesa…

(24sata.hr)