Vijesti 05.03.2018.

Poštovali zakon, izgubili 3,4 miliona KM: Ovo je najapsurdnija investicija u istoriji Srpske

ČITANJE: 3 minute

Uprkos naredbi inspektora, naplatne kućice na ulazu u Banjaluku, na kojima je poginulo dvoje ljudi, a nikad nije naplaćena ni marka putarine, neće biti uklonjene do 25. marta.

Čak i kada bi majstori već sutra izašli na teren, pitanje je da li bi taj posao, procijenjen na 1,3 miliona KM, bio završen do zadatog roka. Međutim, i majstori će pričekati.

Iz Javnog preduzeća „Putevi RS“, koje je i podiglo sporne kućice, Ministarstvu saobraćaja RS su se žalili na rješenje Inspektorata RS, zbog, kako je navedeno u odgovoru na pitanje „EuroBlica“, „povrede Zakona i netačno ili pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja“.

Na pitanje zašto ranije nisu uklonili kućice, koje na magistrali Banjaluka – Laktaši od 2013. samo ometaju saobraćaj, odgovor je takođe – poštivanje zakona. Tender za njihovu demontažu, raspisan u okotobru, još nije završen, zbog žalbe jednog od ponuđača.

– Bojim se da nas inspektori, pod medijskim pritiskom za uklanjanje kućica, tjeraju u krivično djelo, da mi to uradimo mimo Zakona o javnim nabavkama, pa onda svi krivično odgovaramo – rekao je nedavno Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS”.

Nastavak sage

Tako će, sve po zakonu, dugogodišnja saga o kućicama potrajati još koji mjesec. Ova „investicija“, koja se isplaćuje iz kredita, do sada nije donijela ni feninga prihoda, ali je prouzrokovala 48 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo dvoje, a povrijeđeno 14 ljudi. Izgradnja kućica je građane RS koštala 2,1 miliona maraka, a uklanjanje će koštati još najmanje 1,3 miliona, što znači da je u vjetar bačeno skoro 3,5 miliona KM narodnih para.

Za ovaj slučaj vezuju se imena nekih od najmoćnjih političara, koji su i danas na vlasti.

Podsjećamo, kućice su podignute u februaru 2013. uprkos tome što su pojedini stručnjaci još tada tvrdili da im u Glamočanima nije mjesto. Bilo je to za mandata vlade Aleksandra Džombića.

Tri premijera

Čitav proces započet je još 2010. kada je vlada Milorada Dodika odobrila milionski kredit za rekonstrukciju puta, koji uključuje i sporne naplatne kućice. Nekoliko mjeseci nakon što su, sve po zakonu i procedurama, kućice izgrađene, usvojen je, na prijedlog vlade Željke Cvijanović, novi zakon o putevima, kojim se naplata putarine omogućava samo preduzeću Autoputevi RS. JP „Putevi RS“ su tako ostali bez očekivanih šest do sedam miliona KM godišnjeg prihoda, kojim su namjeravali da vrate kredit.

Dok je cijela ova priča trajala promijenila su se tri premijera. Izvor „EuroBlica“, koji je bio jedan od aktera slučaja kućice, kaže da se „ne može oteti utisku“ da je u pozadini svega bila borba kaolicionih partnera SNSD i DNS oko podjele moći u sektoru saobraćaja.

Obustavljena istraga

Čubrilovićev nasljednik na funciji ministra saobraćaja, Neđo Trninić (DNS), ranije je za medije rekao da je za sve odgovorna tadašnja uprava “Puteva RS”, jer, kako tvrdi, „nije imala saglasnost ministarstva da gradi naplatne kućice na pomenutoj lokaciji“. S druge strane, aktuelna uprava JP „Putevi RS“, na čelu sa Nenadom Nešićem, poručuje da su se pitanjem odgovornosti „bavili nadležni organi“.

A nadležni organi su, još prije godinu dana obustavili istragu protiv bivših direktora Puteva RS Nedeljka Kneževića i Mladena Lazendića. Tužilaštvo je utvrdilo da oni nisu počinili krivično djelo “nesavjesno privredno poslovanje”, jer su radili„u skladu sa propisima i uz znanje Vlade RS, kao stoodstotnog vlasnika preduzeća“.

Smijenjen zbog plate od 4.000 KM

Nedeljko Knežević (SNSD), koji je bio direktor „Puteva RS“ od 2011. do 2014. godine, nije želio da komentariše slučaj “Kućice”.

Kratko je rekao da je „projekat naslijedio od svog prethodnika Mladena Lazendića“, te da je prije donošenja novog zakona, kojim je naplata putarine onemogućena, „nekoliko puta tražio od Ministarstva da riješi to pitanje“.

Smijenjen je nekoliko mjeseci kasnije, nakon ostavke koju je, zajedno sa saradnicima, podnio, kako je tada obrazloženo, zbog „previsokih plata“. Primao je više od 4.000 KM mjesečno.

(EuroBlic)

 

Oznake: Nenad Nešić