POSTROJENJA STARA I PO 50 GODINA: Neophodna rekonstrukcija crpnih stanica u Srpskoj

Bilo da služe za prevenciju poplava ili da im je osnovna funkcija da regulišu fekalne kanalizacione vode, nesporno je da su crpne stanice za određena područja od izuzetnog značaja.

Ovakvi objekti u Republici Srpskoj su prema nadležnostima i funkciji raspoređeni u dvije vrste. U RS postoji 19 crpnih stanica čija je osnovna funkcija da u vrijeme visokih vodostaja rijeka, kada je gravitaciono oticanje onemogućeno, prebacuju višak vode preko nasipa u rijeku.

Spriječiti nastanak poplava i reprizu katastrofe koja je 2014. pogodila RS, kao i otkloniti potencijalne uzročnike štete na zemljištima u blizini rijeka, osnovni je zadatak ovih postrojenja za čiju rekonstrukciju se izdvajaju sredstva Evropske investicione banke.

“Sredstva za sanaciju i rekonstrukciju su obezbjedjena iz kreditnih sredstava EIB, kroz projekat hitnog oporavka od poplava u Republici Srpskoj čija je priprema započela 2010. godine nakon katastrofalnih poplava. U periodu od 2013. do 2015. vršena je priprema tenderskog zadatka, tokom 2016. godine procedura nabavke, a sama realizacija projekta sanacije crpnih stanica započela je 2017. godine. Prema tome, sanacija crpnih stanica se ne vrši kroz redovne budžetske stavke”, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Srpska raspolaže sa 19 crpnih stanica, od čega je njih pet komunalnog karaktera, dok su ostale namjenjene iskučivo odbrani od poplava.

Za radove na održavanju i rekonstrukciji ovakvih postrojenja, podjelom nadležnosti koje su nastale u skladu sa osnovnim funkcijama koje jedna crpna stanica obavlja, zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i JU “Vode Srpske”, te lokalna komunalna preduzeća.

Tako su za tekuće održavanje crpnih stanica namijenjenih odvođenju fekalnih i kišnih kanalizacionih voda zadužene opštine i gradovi, odnosno komunalna preduzeća unutar tih lokalnih zajednica, uz manje učešće Javne ustanove “Vode Srpske”, dok je za sve ostale pumpne stanice zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko JU “Vode Srpske” iz Bijeljine.

Zajedničkim djelovanjem ovih institucija i radom crpnih stanica se sprječava plavljenje zaštićenih područja od unutrašnjih voda i pruža ze zaštita od negativnog dejstva podzemnih voda.

Započetim projektom rekonstrukcije crpnih stanica u RS sa izdvojenih 9.377.616,87 eura obuhvaćen je remont 38 pumpi, zamjena 17 pumpi novim pumpama, te zamjena pet ustava, a predviđena je izgradnja novih na elektronski pogon, sa izgradnjom nadstrešnice i rekonstrukcijom postojećih objekata, kao i rekonstrukcija građevinskih objekata pumpnih stanica sa nabavkom novih čistilica za naplav.

“Realizacija projekta rekonstrukcija crpnih stanica se vrši iz kreditnih sredstava EIB-a, a tekuće održavanje crpnih stanica finansira se iz budžetskih sredstava. Za održavanje crpnih stanica u 2019. godini planirana su sredstva u iznosu od  173.500 KM“, poručuju iz JU „Vode Srpske“.

I pored sistema odbrane od poplava – koji je na ovom prostoru građen dugi niz godina i čiji temelji datiraju iz vremena Austro-Ugarske, da bi godinama bio nadograđivan i usavršavan, kako bi sadašnje osnove i oblik dobio u periodu od 1960. do 1990. godine – poplave koje su ovo područje zahvatile prije pet godina ostavile su ogromne štete za domaćinstva.

S ozirom na činjenicu da su mnoge od njih izgrađene u šezdesetim godinama prošlog vijeka i da je cijeli sistem crpnih stanica na ovom prostoru zastario, njihova rekonstrukcija i prilagođavanje novim tehnologijama je neophodna.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju