Svijet 19.05.2022.

POSVAĐALI SE JURATOVIĆ I AHMETOVIĆ: Sa dnevnog reda Bundestaga skinuta rezolucija o BiH

ČITANJE: 5 minuta

Nemački Bundestag skinuo je s dnevnog reda rezoluciju o Bosni i Hercegovini čiji je nacrt prošle a razlog za to su, kako piše istraga.ba, “nesuglasice” između Josipa Juratovića i Adisa Ahmetovića, dvojice zastupinika vladajućeg SPD-a.

Iako je u utorak rezolucija o BiH, u kojoj su Milorad Dodik i Dragan Čović označeni kao rušitelji Bosne i Hercegovine, bila na dnevnom redu, ona je u sredu popodne skinuta.

Istraga.ba piše da je protiv izglasavanja takvog teksta rezolucije Josip Juratović koji insistira da se izbaci rečenica koja se odnosi na “legitimno zastupanje”.

Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan uticaj susednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti takozvano “načelo legitimnog zastupanja”, navedeno je u nacrtu rezolucije. Juratoviću je, piše istraga.ba, ova rečenica sporna i on nastoji da se ona izbaci, kao i da se u tekstu, pored Dodika i Čovića, i Bakir Izetbegović oceni krivcem za tešku situaciju u BiH.

Tekst rezolucije pripremile su tri vladajuće partije, ali u izjavi za Avaz, Juratović u naznakama spočitava da su dokument, zapravo, načinili zastupnici Adis Ahmetović (SPD) i Boris Mijatović (Zeleni).

“U tom papiru je dosta tačnih i prepisanih, dugo raspravljanih stvari, ali u tom papiru mora biti vidljivo da je Nemačkoj stalo da se u BiH mora izgraditi demokratski sistem i suzbiti nacionalizam. Ovako, kako sada stoji, osuđuje se samo separatizam, što je pravilno, ali nedovoljno.

Objavljeni dokument, dodaje, ide na ruku Dodiku i Čoviću, jer je idealan za njihovu politiku i poziciju žrtve, te im na taj način osigurava vlast i na sledećim izborima, kaže Juratović, te dodaje da se Nemačka neće staviti na stranu bilo kojeg naroda, već na stranu demokratije.

“Tim dokumentom su neki problemi u BiH dotaknuti, unutra su neka rešenja koja sam još pre pet godina pisao, ali mislim da nije dobro da se SPD veže u tu priču. Ne može se govoriti o tri nacionalizma u BiH. Ne želim da se generalizije, jer nacionalisti imaju ime i prezime.

To su Dodik, Čović i Izetbegović. Logično je da sam ljut na srpsku i hrvatsku poziciju, ali se moramo zapitati i šta Izetbegović radi da bi smirio tenzije među Hrvatima i Srbima u BiH, zašto ih prepušta Dodiku i Čoviću. Od bošnjačke strane, kao najbrojnije, želimo čuti šta malobrojnijim, umerenim Srbima i Hrvatima nudi”, rekao je Juratović.

Zbog rezolucije jutros se oglasila se bosanskohercegovačka dijaspora u Nemačkoj, okupljena oko organizacije Pangea.

Sve ispravne činjenice poređane su po prvi put od strane Bundestaga. Nacrt je dobio podršku svih članova radnih grupa FDP-a i Zelenih. Prema pisanju Dnevnog avaza protiv je glasao samo Josip Juratović, član Evropskog komiteta i predsedavajući Poslaničke grupe prijateljstva sa zapadnim Balkanom.

On u intervjuu za bosanskohercegovački list čak ide i korak dalje i opisuje da bi predlog “uglavnom sadržavao stavove dvojice poslanika – Adisa Ahmetovića iz SPD-a i Borisa Mijatovića iz Zelenih”.

Juratović navodi i da je objavljeni nacrt predloga “u korist Dodika i Čovića jer je idealan za njihovu politiku i poziciju žrtve, a time im daje moć na sledećim izborima”, dodajući da se “Nemačka oslanja ne na stranu etničke grupe, već na stranu demokratije”.

U pismu bh. dijaspore piše da Juratović “izvrće činjenice”.

Niko ne očekuje, kažu, da će Nemačka stati na stranu neke etničke grupe ili naroda u Bosni i Hercegovini – kao građani ove zemlje, očekujemo od Nemačke da se založi za evropske vrednosti, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i imenuje odgovorne za političku krizu i preduzme konkretne mere, poput uvođenja sankcija Dodiku i drugim vodećim političarima iz Republike Srpske”, prenosi politicki.ba.

Boris Mijatović, zastupnik Zelenih u Bundestagu, u izjavi za Istraga.ba kaže da u potpunosti podržava tekst rezolucije.

“Naravno da podržavam rezoluciju. Aktivno smo radili na tome da se ovaj korak napravi i obavili smo razgovore sa našim relevantnim partnerima u koaliciji. Ko je skinuo rezoluciju s dnevnog reda? Zapravo, jedna osoba kasni sa svojim povratnim informacijama. Nadam se da ćemo to uskoro moći popraviti. Ostaje jasna poruka – podržavamo integritet i stabilnost BiH”, kazao je Mijatović, prenosi Danas.

Boris Mijatović, “zeleni” iz Banjaluke

Boris Mijatović (48) je rođen u Kaselu u Njemačkoj. Njegov otac je krajem šezdesetih, još kao mladić, došao iz Banjaluke u Njemačku, kao i mnogi drugi gastarbajteri, i tu je upoznao Borisovu majku, koja je Njemica.

Boris i danas, kaže, redovno dolazi u zavičaj svog oca, gdje ima rodbinu. Nedavno je dolazio i u Sarajevo i to ne kao rođak, nego kao njemački političar – parlamentarac.

Ono što je tom prilikom izjavio mnogim se Banjalučanima ne bi baš svidjelo.

– Ni pedalj na secesionističkim stazama. Nećemo podržati ni Dodikove prijetnje miru, niti privilegije za Čovićevu stranku – kazao je Mijatović.

Boris Mijatović je završio studije politikologije i ekonomije i još od studentskih dana bio je blizak stranci “Zelenih”, iako se u to vrijeme smatralo da su ljudi iz useljeničkih porodica bliži socijaldemokratima.

Aktivni član “Zelenih” je od 2004. godine, a 2011. je izabran u Gradsku skupštinu Kasela.

Ovo je njegov prvi mandat u Bundestagu. Uz ekološke teme, zalaže se i za odgovornu politiku useljavanja.

(SB)

Oznake: Bundestag