Politika 27.03.2016.

Potencijalni kandidati za gradonačelnika Banjaluke

ČITANJE: 3 minute
Bl-gradonacelnik-ATV

Igor Radojičić, Branislav Borenović, Dragan Čavić, Nenad Stevandić – četvorka je koja zasad slovi za najozbiljnije potencijalne kandidate za gradonačelnika Banjaluke. Sva četvorica nerado govore o sebi kao mogućem kandidatu – kažu, o tome će stranke tek odlučivati. U Savezu za promjene trka se vodi između Branislava Borenovića i Dragana Čavića.

“Moj lični afinitet i moja lična želja ne smiju biti iznad višeg interesa, a viši interes je da promijenimo vlast u Banjaluci”, istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Da vas podsjetim, ja bih i na prošlim izborima pobijedio da je Savez za promjene tada postojao i da su sve stranke iz današnjeg bloka stale iza jednog kandidata”, naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

A Čaviću je, kako sam kaže, sigurnu gradonačelničku titulu izmakao niko drugi nego Nenad Stevandić, tada kandidat SDS-a. I ovaj put će, tvrdi, odigrati ulogu kao i prošli put – odnijeće dio glasova Saveza za promjene i time pomoći SNSD-ovom kandidatu da pobijedi.

“Znači ta optužba se nije primila u Banjaluci, jer poslije te optužbe, ja sam imao 13.000 glasova, a Borenović i Čavić manje od 4.000. Znači 300 odsto više. I sada je ta optužba uzaludna, jer nekome glasovi rastu, a nekome padaju”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska.

Dok se već pomenuti trojac svakodnevno promoviše u medijima, Igor Radojičić prvi put priznaje da je posljednje vrijeme za njega bilo “politički turbulentno”, što je jedan od razloga zašto ga nije bilo u javnosti. Koalicija oko SNSD-a, uporan je, još nema zvaničnog kandidata, ali ne odbacuje mogućnost da će to biti upravo on. Ekspresno mu je odgovorio drugi čovjek DNS-a.

“To je vrlo ozbiljan posao. Zahtjevan, ozbiljan, jer se radi o prvom čovjeku gradske uprave. Mnogo je fokusiran na ličnost, na pojedinca i dosta različit u odnosu na ono što sam dosad radio. Narodna skupština je kolektivni organ, predsjednik NS je prvi među jednakima”, kazao je Igor Radojičić, predsjednik GO SNSD Banjaluka.

“Igor Radojičić nije naš kandidat, on je kandidat jedne druge političke opcije, a DNS, ja se nadam da će imati svog kandidata”, izrazio je nadu Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

Sudeći po reakcijama javnosti, građani najviše očekuju ime Čavića i Radojičića na glasačkom listiću. I njih dvojica imaju jedan drugom šta da kažu.

“Ja lično mislim da i on i svi ovi prije njega ustvari će samo glumiti da upravljaju gradom Banjaluka, a kao i do sada Banjalukom će upravljati Milorad Dodik. Personalno”, ubijeđen je Čavić.

“[Da li bi vama Milorad Dodik mogao određivati, ako biste pobijedili na izborima, baš sve?] Kao što rekoh, jedna od taktika Saveza za promjene je fokusiranje i napad na jednog čovjeka”, rekao je Radojičić.

Za sada u rukavicama, potencijalni kandidati su oprezni kada pričaju o izborima. Ne bi da se prerano raduju, jer uvijek postoji mogućnost da im stranački šefovi i lideri koalicija pomrse konce. Upitani šta bi prvo uradili u Banjaluci, ako ih posluži sreća i dobra volja u stranci – svi su rekli, mnogo toga.

(Atv)