Vijesti 11.07.2020.

POTOČARI: Završena komemoracija povodom stradanja srebreničkih Bošnjaka

ČITANJE: 1 minuta

U Potočarima kod Srebrenice završena je komemoracija održana povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

Program je počeo emitovanja video poruka upućenih povodom godišnjice i obraćanjem zvaničnika u komemorativnoj sali.

Nakon toga pristupilo se odavanju pošte nastradalim i delegacije su položile cvijeće u Memorijalnom centru.

Zbog epidemije virusa korona ove godine nije bilo stranih državnika.

Uprkos upozorenjima i pozivima Organizacionog odbora da se ne dolazi danas u Potočare, jer se to može učiniti i drugim danima, okupilo više hiljada građana.

Zvaničnici su se pridržavali distance i epidemiloških mjera, a organizatori su nastojali da skup prođe uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona, te je organizovano mjerenje temperature na ulazu u Meorijalni centar, gdje je omogućena i dezinfekcija ruku.

Uprkos tome, okupljeni se nisu pridržavali epidemioloških preporuka i bili su u masi bez obzira na preporuke na broj prisutnih na skupovima.

Među prisutnima ima i stranih držvaljana iz islamskih zemalja, kao što je bilo i prethodnih godina. Oni su tu stigli u privatnom angažmanu.

Ove godine nije bilo organizovanog autobuskog prevoza iz raznih krajeva zbog loše epidemiološke situacije.

Nakon polaganja cvijeća počeo je vjerski obred, a u 13.20 časova predviđen je ukop posmrtnih ostataka devet identifikovanih lica, čime će današnji program biti završen.

Današnji skup u Potočarima protiče mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici izmijenjen je zbog komemoracije, te je na pojedinim raskrsnicama bilo kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 17.00 časova saobraćaj biti normalizovan.

(Srna)