Vijesti 19.11.2015.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Dejtona, Banjaluke, Sarajeva i Mostara

ČITANJE: 2 minute
memorandum
Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović boravi u Dejtonu, povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U okviru programa posjete, 18. novembra potpisan je Memorandum o razumijevanju između gradova Dejtona, Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Potpisali su ga gradonačelnici ovih gradova Nan Vejli, Slobodan Gavranović, Ivo Komšić i Ljubo Bešlić.

Ovaj Memorandum je rezultat razgovora tokom susreta gradonačelnika Banjaluke, Sarajeva, Mostara i zamjenika gradnačelnika Dejtona na Konferenciji posvećenoj 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je održana u septembru ove godine u Banjaluci.

Memorandum o razumijevanju, kako je navedeno, potpisan je radi podsticanja i kontinuiranog odnosa između ova četiri grada  i predviđa uspostavljanje saradnje u oblastima: preduzetništva i preduzetničkog ekosistema, građanskog posredovanja, vodosnabdijevanja, kulture, umjetnosti, obrazovanja, te naučnog istraživanja, sporta i rekreacije.

Memorandum je potpisan, između ostalog, u cilju razmjene informacija i ideja koje se odnose na područje građanskog posredovanja, preduzetništva, umjetnosti i kulture. Takođe cilj potpisanog Memoranduma je i razmjena informacija o proizvodnji, visokom obrazovanju, u oblasti naučnog istarživanja, vodosnabdijevanju i upravljanju otpadnim vodama, te sportu i rekreaciji.

Nakon potpisivanja Memoranduma, delegacije Banjaluke, Sarajeva i Mostara posjetile su prostorije Univerziteta u Dejtonu, gdje im je prezentovan interaktivni projekat mape bezbjednosti na kojem zajedno rade policijska uprava, Univerzitet u Dejtonu i Gradska uprava. Razgovaralo se o mogućnostima prenošenja njihovog znanja i primjene iskustava iz ove oblasti kod nas.

Gradonačelnik Gavranović posjetio je i Preduzetnički centar i Centar za građansko posredovanje, čija je svrha pokušaj razrješavanja međusobnih sukoba ili nesuglasica između građana, građana i policije, građana i vlasti. Obišli su i Univerzitet Rajt, gdje im je domaćin bila dekan, Džoan Li.

Naime, učesnici konferencije u Dejtonu, razgovaraće o nekoliko tema, uz osvrt na potpisani sporazum 1995. godine, a biće riječi o političkoj, socijalnoj i ekonomskoj budućnosti BiH i predviđanjama za 30. godišnjicu Dejtonskog sporazuma. Na sam dan potpisivanja sporazuma, 21. novembra, planirano je polaganje vijenaca i šetnja za mir.

(Banjaluka.net)