Potpisan memorandum o saradnji Ministarstva privrede i Kluba poslovnih žena RS

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i izvršni direktor Kluba poslovnih žena Srpske Ruža Lukić potpisali su danas u Banjaluci memorandum o poslovnoj saradnji u kreiranju, pripremi i realizaciji različitih projekata.

Јedan od ciljeva memoranduma je u uspostavljanje aktivnosti i programa u svrhu razvoja i podizanja kvaliteta preduzetništva žena, te razvoja preduzetničkih potencijala žena preduzetnica.

Petričević je rekao da se potpisivanjem memoranduma nastavlja saradnja i kanališu zajedničke aktivnosti u smislu podizanja svijesti i poslovanja žena kao preduzetnica, što je u skladu sa Strategijom razvoja ženskog preduzetništva u Srpskoj 2019-2023. godina koju je usvojila Narodna skupština Srpske.

– I narednih godina ćemo zajedničkim aktivnostima nastojati da unaprijedimo koncept rada i poslovanja, kako samog Kluba, tako i preduzetništva žena u Srpskoj – rekao je Petričević i dodao da je resorno ministarstvo podržalo osnivanje Kluba poslovnih žena Srpske.

Lukićeva je rekla da je ovaj klub danas potvrdio dugoročno partnerstvo sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Srpske s ciljem zajedničkog doprinosa razvoju ženskog preduzetništva i jačanju pozicije žena u biznisu.

– Potpisivanjem ovog dokumenta šaljemo poruku da su partnetrstvo i zajednički rad veoma važni. U narednom periodu očekujemo da putem zajedničkih projekata na institutucionalan način doprinosimo širim vrijednostima, ali želimo i poručiti da su žene resurs Republike Srpske – naglasila je Lukićeva.

Suosnivač Kluba poslovnih žena Republike Srpske Vanja Petrović rekla je da je trećina žena u Srpskoj u okviru vlasništva i suvlasništva u biznis konceptu u privrednim granama, dodajući da je cilj resornog ministarstva i Kluba da se taj broj poveća putem raznih kanala podrške.

– Smatramo da su žene veliki potencijal i da samo ulaganje u njih može dovesti do pokretanje novih privrednih subjekata i partnerstava u biznisu – navela je Petrovićeva.

(Srna)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema