Vijesti 12.08.2016.

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture RS

ČITANJE: 2 minute

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Dragan Gnjatić potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture.

“U odnosu na prethodni Posebni kolektivni ugovor određene stvari rješene su na precizniji i bolji način, a materijalna davanja i prava negdje smanjenja, a negdje povećana. U ovom trenutku sindikat može da kaže da smo relativno zadovoljni, ali vidjećemo da određene stvari ispravimo u narednom periodu i da popravimo i poboljšamo materijalno-socijalni status zaposlenih u oblasti obrazovanja, nauke i kulture”, rekao je Dragan Gnjatić.

Prema njegovim riječima broj dana plaćenog odsustva bio je osam dana u toku godine, a sada je pet, ali je dodana stavka da radnik ima pravo na jedan dan prilikom polaganja stručnog ispita. Kada su u pitanju materijalna davanja, smanjenja je naknada za noćni rad sa 35 na 30 odsto, za rad u dane vikenda i praznika sa 50 na 40 odsto, prekovremeni rad će biti uređen u skladu sa Zakonom o radu.

“Najveća primjedba je vezana za naknadau na prevoz, jer smatramo da radnik treba da dobije tu naknadu, ona je novcu, a u ovom slučaju će određeni iznos da ide prevoznicima, a radnici će dobiti 50 odsto, odnosno 60 odsto oni koji rade u dvije ili više škola”, objasnio je Gnjatić.

Prema njegovim riječima naknade za rođenje djeteta, smrt  člana uže porodice, jubilarna nagrada 30 godina staža, uvećane su sa 830 na 1.000 KM odnosno deset cijena rada.

“Otežani uslovi rada su promjenjeni na štetu radnika, više granica nije 10 kilometara škole od centra nego 15 i smanjeni su sa 2,5 na dva početni koeficijenti, odnosno krajnji koeficijent sa 3,5 na tri, praktičnu sa šest na pet odsto”, kazao je Gnjatić.

Dane Malešević nakon potpisivanja izjavio je da su većinu stavova usaglasili, te da je svjestan da predtavnici sindikata sa nekim rješenjima ne mogu biti zadovoljni, ali možda bi i ministarstvo bilo zadovoljnije da smo mogli napraviti veće uštede.

“Članovi sindikata odnosno radnici nisu nešto oštećeni u novčanim primanjima, ali ćemo pratiti primjenu i vidjećemo hoćemo li raditi dodatne izmjene”, rekao je Malešević.

Dodao je da su glumačke naknade ostale u istom iznosu kao i do sada, a da će ovo pitanje u budućnosti rješavati na drugi način. Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture danas je kasnilo oko 20 minuta zbog tehničkih problema, odnosno čekalo se na štampanje primjeraka koje su Malešević i Gnjatić trebali da potpišu.

(AA)