Vijesti 14.10.2016.

Potpisan protokol o gradnji džamije Arnaudija u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Direktori Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović i Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali su u Ankari Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje džamije Arnaudija u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH je putem partnera Generalne direkcije vakufa Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

– Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih porušenih džamija u gradu Banjoj Luci – kazao je Zajimović.

Za izgradnju tog objekta, čiji će izgled biti identičan starom, dobijena je potrebna urbanistička saglasnost i sva druga dokumentacija.

Predviđeno je da se do proljeća završi tenderska procedura i tehnička priprema da bi radovi nesmetano započeli.

Podsjetio je da je jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhat-pašine džamije.

Uvrštena je na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

(Fena)