Politika 15.12.2022.

POTPISAN SPORAZUM: Dodik zadovoljan brzinom dogovora, podsjetio i na razlike povodom NATO-a

ČITANJE: 1 minuta

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri potpisali su danas u Sarajevu sporazum koji sadrži smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su članovi delegacija SNSD-a, HDZ-a, SDP-a i njihovih koalicionih partnera.

Potpisivanju sporazuma prethodio je sastanak Dodika, Čovića, Nikšića i koalicionih partnera na kojem je razgovarano o formiranju Savjeta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou da je neuobičajeno brzo došlo do dogovora i konsenzusa, ali i da postoje razlike u vezi sa NATO-om.

“Na neuobičajeno brz način je došlo do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je uložen ozbiljan napor, brzina i uvažavanje partnera, što je podrazumijevalo da pokušaju doći do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja važnih dokumenta poput budžeta, kao i deblokade planova.

Dodik je istakao da su izabrali dobar dan za potpisivanje sporazuma kada BiH treba da dobije status kandidata za EU.

“Imamo mi razlike oko NATO-a, niko nije napustio svoje pozicije, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko toga”, rekao je Dodik.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić danas su u Sarajevu potpisali smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Prethodno je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SNSD-a i njihovih koalicionih partnera o formiranju vlasti na nivou BiH.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik