Vijesti 22.02.2018.

Potpisan sporazum o gradnji kružnih raskrsnica i istočnog tranzita u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i direktor JP Putevi RS, Nenad Nešić, potpisali su danas u Gradskoj upravi sporazum koji predviđa spajanje istočnog tranzita, te izgradnju dva kružna toka – na istočnom tranzitu kod budućeg tržnog centra „Delta planet“ i na ukrštanju Karađorđeve i Ulice Jovana Raškovića u naselju Lauš.

U izjavi novinarima, Radojičić je rekao da će 2018. u Banjoj Luci biti godina ulaganja u putnu infrastrukturu i ocijenio da je današnje potpisivanje sporazuma od velikog značaja za naš grad.

– Pošto se očekuje završetak velikog šoping centra „Delta planet“ do septembra ove godine, sa pretpostavljenom jačom frekvencijom saobraćaja, pristupićemo izgradnji kružnog toka na toj lokaciji. Kružni tok na Laušu takođe gradimo radi rasterećenja saobraćaja i o tome se dugi niz godina priča, a na istočnom tranzitu završavamo posao koji smo započeli prošle godine. Tada smo, nakon 30 godina, nastavili gradnju istočnog tranzita, a sada tu saobraćajnicu spajamo prema novom Zelenom mostu – naveo je gradonačelnik.

Govoreći o novonostalaoj situaciji u vezi sa odlukom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o tome da ukine rješenje o ubrzanoj proceduri rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i vraćanja toga u redovan postupak, gradonačelnik Radojičić je rekao da je do sada bilo dosta poteškoća u saradnji sa RUGIP-om i da je rukovodstvo Grada neugodno iznenađeno stavom nove uprave RUGIP.

– Pretpostavka za sve poslove i projekte je uvijek RUGIP, jer je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u njihovim rukama. U projektima za koje smo danas potpisali sporazum, zadatak Grada Banja Luka jeste da riješi imovinsko-pravne odnose i svaki zastoj usporava ili zaustavlja čitav projekat. Mi smo željeli da idemo po ubrzanoj proceduri, jer redovna procedura iziskuje mjesece čekanja. Nadam se da će novo rukovodstvo RUGIP-a imati razumijevanja za projekte Grada Banja Luka i da nećemo imati zastoj i blokadu – naglasio je Igor Radojičić.

Direktor JP Putevi RS Nenad Nešić, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između ovog preduzeća i Grada Banja Luka.

– Sporazumom su regulisane obaveze Grada Banja Luka i Puteva RS. Pored započetih projekata koje ćemo ove godine završiti, započinjemo i nova tri projekta i nadam se da ćemo uspješno sarađivati kao i do sada – rekao je Nešić.

Projekti

Na lokaciji ukrštanja ulica Karađorđeve i Jovana Raškovića, odnosno kod restorana Sirano (regionalni put R 405), u proceduri je izmjena regulacionog plana koja predviđa izgradnju kružne raskrsnica sa jednom saobraćajnom trakom. Regulacioni plan je trenutno u fazi izlaganja na javnom uvidu i to do 28. marta ove godine.

Na istočnom tranzitu, kod budućeg tržnog centra „Delta planet“, predviđena je gradnja kružnog toka sa dvije saobraćajne trake. Interakcija pješaka i vozila na glavnom pravcu će biti riješena pothodnikom, a pješački prelazi na sporednim pravcima će biti uvučeni oko 20 metara.

Kada je u pitanju nastavak izgradnje istočnog tranzita, riječ je o izgradnji saobraćajnice dužine oko 250 metara, od Krfske ulice do Ulice Gavrila Principa. Planirano je da saobraćajnica ima odvojene kolovozne trake širine 6,6 metara, razdjelni pojas, obostrani zeleni pojas, biciklističke staze i trotoare. Izgradnjom ove saobraćajnice će se u značajnoj mjeri rasteretiti saobraćaj u gradu, jer će nakon izgradnje novog mosta na lokaciji Zelenog mosta, praktično biti povezan istočni i zapadni tranzit, odnosno napravljena obilaznica oko grada.