POTPISAN SPORAZUM Ozvaničena saradnja Narodnog pozorišta iz Banjaluke i Prištine

Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini čije sjedište je izmješteno u Gračanicu, koji je danas potpisan u Banjaluci, omogućiće, između ostalog, učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmjenu autora, umjetnika i drugih stručnjaka.

Sporazum su potpisali direktori Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i prištinskog Narodnog pozorišta čije sjedište je izmješteno u Gračanicu Predrag Radonjić.

Novaković i Radonjić su najavili da će banjalučka publika večeras moći da pogleda predstavu “Banović Strahinja”, autora Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta.

Radonjić je rekao da se Narodno pozrište u Prištini, koje obilježava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je protjerano.

“Nemamo matičnu scenu, nego smo izmešteni u Gračanicu, ali se trudimo da sa našim predstavama, koje sve više radimo u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije, gostujemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji”, naveo je Radonjić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja pred banjalučkom publikom, koja uvijek ima razumijevanja za situaciju u kojoj ovo pozorište radi, trudeći se da stvori kvalitetne predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić rekao je da ansambl ovog teatra radi punom parom, kao i da je veliko zadovoljstvo kada predstave ove kuće može da gleda publika izvan Kosova i Metohije.

On je izrazio nadu da će biti nađen način da Narodno pozorište u Prištini češće gostuje u Republici Srpskoj, te da svaku premijeru predstavi i publici na ovim prostorima.

“Radujem se kada god dođem u Banjaluku jer nas publika uvek dobro prihvati”, istakao je Vasić.

Novaković je naglasio da prištinsko pozorište ima šta da ponudi, te izrazio zadovoljstvo što će ovaj protokol doprinijeti da se ozvaniči već uspješna saradnja.

“Za Kosovo i Metohiju sam i emotivno vezan, te mi je izuzetna čast da ugostim glumce prištinskog pozorišta u egzilu, koje, uslovno rečeno, čergari i pokušava da pronađe mjesto na pozorišnoj sceni na prostoru na kojem obitavamo”, rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razgovarano i o gostovanju nacionalnog pozorišta Srpske u Gračanici, ali da je to trenutno nemoguće, jer bi bilo teško obezbijediti vize za glumce da bi ušli na Kosovo i Metohiju, kao i dozvole za pozorišne rekvizite.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras će biti promovisana i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine.

(Srna)

GRIP HARA BANJALUKOM Povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama

Čekaonice ambulanti i hitne pomoći su prethodnih dana bile prepune pacijenata zbog prehlade i gripa, a nisu rijetki bili i slučajevi bronhitisa i upale pluća. Da su ljekari imali pune ruke posla pomažući sugrađanima koji su se javili na preglede zbog respiratornih infekcija potvrdili su u Domu zdravlja Banjaluka. – U ambulantama se značajno povećao

ZAŠTITA KULTURNOG NASLJEĐA Besplatni kursevi na Ekonomskom fakultetu

Na banjalučkom Ekonomskom fakultetu do 16. februara održavaju se kursevi u okviru Programa cjeloživotnog učenja. Riječ je o besplatnim kursevima koji su stipendirani od strane Evropske unije, a namijenjeni su zaposlenima u institucijama kulture i turizma, sektoru za privredni razvoj, diplomiranim turizmolozima i studentima završne godine turizma. Po završetku edukacije polaznicima će biti dodijeljeni sertifikati.

PODRŠKA ZAPOŠLJAVANJU Šansu za rad u tekstilnoj industriji dobilo 31 lice

U okviru implementacije projekta „Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sektorima prerada tekstila i kože“ od septembra 2018. obuku je prošao 31 kandidat. – Završene su četiri obuke – dvije za šivenje tekstila, jedna za šivenje kože i jedna na CAD sistemima za odjevnu tehnologiju – saopšteno je iz Gradske razvojne agencije (CIDEA), koja implementira

“Banjalučka kritična masa” organizuje prvu vožnju biciklima u 2019.

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje prvu ovogodišnju vožnju  biciklima kroz grad, i to 25. januara u 19 sati. “Banjalučka Kritična Masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi Banjalučke kritične mase rade na informisanju i edukaciji svih učesnika u

Uskoro zakup do marku po kvadratu

Nacrtom zakona o socijalnom stanovanju RS prvi put je definisan sistem socijalnog stanovanja, a stanovi će biti dodjeljivani na neodređeno vrijeme uz zakup do jedne KM po metru kvadratnom. Zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra na sjednici 29. januara, obuhvaćena su lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog

(FOTO) Srđan Jolić prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta u Banjaluci

Srđan Jolić iz Banjaluke pobjednik je plivanja za Bogojavljenski krst na rijeci Vrbas u Banjaluci. Jolić je bio najbrži od 33 mladića koji se izborio sa hladnim Vrbasom. Plivanju je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem. Nakon liturgije ispred Hrama je ka Gradskom mostu krenula je Bogojavljenska

ŽENE KOJE SU MIJENJALE ISTORIJU: Vahida Maglajlić, banjalučka heroina

Oduvijek su postojale istaknute ženske ličnosti, koje su mijenjale tok svjetske istorije. Svojim postignućima su postavile nova mjerila. Takvih je žena za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo i u bivšoj Jugoslaviji. Jedna od njih je i hrabra Vahida Maglajlić, heroj Narodnooslobodilačke borbe. Rođena je 17. aprila 1907. godine u Banjaluci. Bila je najstarija kćerka od