Magazin 10.12.2018.

POTPISAN SPORAZUM Ozvaničena saradnja Narodnog pozorišta iz Banjaluke i Prištine

ČITANJE: 2 minute

Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini čije sjedište je izmješteno u Gračanicu, koji je danas potpisan u Banjaluci, omogućiće, između ostalog, učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmjenu autora, umjetnika i drugih stručnjaka.

Sporazum su potpisali direktori Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i prištinskog Narodnog pozorišta čije sjedište je izmješteno u Gračanicu Predrag Radonjić.

Novaković i Radonjić su najavili da će banjalučka publika večeras moći da pogleda predstavu “Banović Strahinja”, autora Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta.

Radonjić je rekao da se Narodno pozrište u Prištini, koje obilježava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je protjerano.

“Nemamo matičnu scenu, nego smo izmešteni u Gračanicu, ali se trudimo da sa našim predstavama, koje sve više radimo u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije, gostujemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji”, naveo je Radonjić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja pred banjalučkom publikom, koja uvijek ima razumijevanja za situaciju u kojoj ovo pozorište radi, trudeći se da stvori kvalitetne predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić rekao je da ansambl ovog teatra radi punom parom, kao i da je veliko zadovoljstvo kada predstave ove kuće može da gleda publika izvan Kosova i Metohije.

On je izrazio nadu da će biti nađen način da Narodno pozorište u Prištini češće gostuje u Republici Srpskoj, te da svaku premijeru predstavi i publici na ovim prostorima.

“Radujem se kada god dođem u Banjaluku jer nas publika uvek dobro prihvati”, istakao je Vasić.

Novaković je naglasio da prištinsko pozorište ima šta da ponudi, te izrazio zadovoljstvo što će ovaj protokol doprinijeti da se ozvaniči već uspješna saradnja.

“Za Kosovo i Metohiju sam i emotivno vezan, te mi je izuzetna čast da ugostim glumce prištinskog pozorišta u egzilu, koje, uslovno rečeno, čergari i pokušava da pronađe mjesto na pozorišnoj sceni na prostoru na kojem obitavamo”, rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razgovarano i o gostovanju nacionalnog pozorišta Srpske u Gračanici, ali da je to trenutno nemoguće, jer bi bilo teško obezbijediti vize za glumce da bi ušli na Kosovo i Metohiju, kao i dozvole za pozorišne rekvizite.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras će biti promovisana i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine.

(Srna)