Vijesti 24.05.2019.

Potpisan Ugovor o osnivanju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa Daunovim sindromom

ČITANJE: 3 minute

Predstavnici banjalučkog Daun sindrom centra i beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom potpisali su danas u Banjaluci ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa ovim sindromom.

Prema ovom ugovoru, lica do sedam godina biće rehabilitovana u centru u Beogradu, dok će ona od 19 godina i više biti rehabilitovana u Banjaluci.

Upravnik Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić je nakon potpisivanja ugovora u Kulturnom centru “Arie Livne” novinarima rekao da je ovaj projekat započet 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prema njegovim riječima, ovaj centar prenio je model dobre prakse iz EU, odnosno rehabilitacioni program PAIN, čiji je cilj da se lica sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta u skladu sa njihovim mogućnostima.

Jelić je naglasio da je Arie Livne jedan od najzaslužnijih ljudi kada je riječ o podršci i pomoći licima sa Daunovim sindromom, te da je 2016. godine sve organizovao.

“Rezultat toga je da šest lica sa Daunovim sindromom danas živi u Banji Vrućici i rade u restoranima tamošnjeg Zdravstveno-turističkog centra”, naveo je Jelić.

Predsjednik Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom Beograd Marija Pavlović rekla je da je ovo logičan nastavak saradnje, nakon što je u januaru potpisan sporazum u Beogradu i “Nedjelje Daunovog sindroma” održane u martu.

“Današnje potpisivanje ugovora je istorijsko, budući da ovakav vid saradnje nije postojao. Institucije koje su uključene u potpisivanje i realizaciju ugovora će nam dati podršku i cijeli projekat bi mogao da se organizuje u Beogradu, gdje bi se radila rehabilitacija osoba sa Daunovim sindromom lica do sedam godina, a u Banjaluci nakon završenog školovanja – poslije devetnaeste godine”, pojasnila je Pavlovićeva.

Jedan od inicijatora projekta za pomoć licima sa Daunovim sindromom Arie Livne rekao je da je ponosan što je dio ovog projekta jer je, kako je naglasio, riječ o humanizmu i socijalnoj pravdi, odnosno o ljudima koji su zaslužili sve, jer ih je priroda već kaznila.

“Društvo treba da učini sve da bi tim ljudima bio olakšan život. Oni u našem društvu, koje još nije doraslo tome, ne mogu da budu ravnopravni, iako to želimo. Upravo zbog toga, društvo, vlade, organizacije treba da učine sve da bi učestvovali u toj velikoj humanitarnoj akciji”, poručio je Livne.

Livne je rekao da veoma cijeni porodicu Jelić, čiji su članovi cijeli svoj život i karijeru posvetili jedinoj stvari – pomoći djeci sa Daunovim sindromom.

On je rekao da je svojevremeno, nakon prvih razgovora sa tadašnjim predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom o ovom problemu, Dodik “na prvu” prihvatio pokretanje projekta i naglasio važnost pomoći licima sa Daunovim sindromom.

Livne je istakao da su humanizam i socijalna pravda njegova vjera i religija, poručivši da će učiniti sve da pomogne djeci sa Daunovim sindromom i njihovim roditeljima.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

U Banjaluci je 19. maja počela “Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka” tokom koje će lica sa Daunovim sindomom iz Beograda proći dio rehabilitacionog programa PAIN koji sprovodi “Daun sindrom centar” Banjaluka.

“Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka” u Banjaluci trajaće do nedjelje, 26. maja, u Kulturnom centru “Arie Livne”.

(Srna)