Biznis 31.12.2021.

Potpisan ugovor sa Kinezima od 190 miliona dolara za izgradnju HE „Dabar“

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske potpisala je danas sa Kinezima ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane „Dabar“ težak 190 miliona dolara, otkriva portal CAPITAL.

Prema ugovoru, hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Energy Gezhouba Group“, a kreditiraće je kineska državna banka „Eksim“, na osnovu garancija Republike Srpske, saznajemo u Vladi RS.

Premijer RS Radovan Višković najavio je prije nekoliko dana potpisivanje ovog ugovora.

„U najskorije vrijeme, već poslije Nove godine, biće potpisani ugovori sa kineskom bankom i kineskim izvođačem radova za izgradnju hidroelektrane na Dabru. To je decenijski projekat Hercegovine i ovog dijela Republike Srpske”, istakao je Višković.

„HE Dabar“, čija je ukupna vrijednost 650 miliona KM, gradiće kineska kompanija China Energy Gezhouba Group. Ova HE imaće instalisanu snagu od 159,15 MW i 251,80 GWh proizvodnje električne energije.

Banka provodi državnu politiku Kine

Kineska Eksim banka je osnovana 1994. godine i podređena je Državnom savetu, odnosno vladi NR Kine. Eksim banka je jedna od tri institucionalne bankarske organizacije ovlašćene da sprovode državnu politiku u industriji, spoljnoj trgovini, diplomatiji, ekonomiji i finansijama i pruža finansijsku podršku i podstiču izvoz proizvoda i usluga iz druge po veličini nacionalne privrede u svijetu.

Eksim banka ne objavljuje podatke o međunarodnim kreditima koje daje, ali se u najvećim zapadnim privredama procenjuje da obim zajmova koje pruža premašuje sve inostrane kredite koje zajednički daju države članice Grupe sedam (G7) – Sjedinjene Američke Države, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija.
CAPITAL je u više navrata pisao o ovom projektu, a između ostalog, i to da je cijena cijena izgradnje hidroelektrane “Dabar” u samo nekoliko godina porasla za 300 miliona maraka.

Nakon što je sredinom 2019. godine skočila sa prvobitnih 352 na 488 miliona, nove procjene pokazuju da će ovaj projekat koštati 661 milion maraka.

Vlada RS je ove godine produžila „Hidroelektranama na Trebišnjici“ koncesiju za izgradnju i korišćenje hidroelektrane „Dabar“ sa 30 na 50 godina.

Vlada je, između ostalog i zbog ovog projekta, nedavno zatražila od Narodne skupštine RS povećanje iznosa garancija koje može izdati u ovoj godini za čak 250 miliona KM.

„Vlada cijeni da će u 2021. godini biti potrebno izdati i garancije za dva velika investiciona projekta i to za hidroelektranu ’Dabar’ oko 370,4 miliona KM, te za hidroelektranu ’Bistrica’ oko 107,5 miliona. Pored ovih međunarodnih garancija, za finansiranje izgradnje HE ’Dabar’ biće potrebno izdati garanciju i za kreditno zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 78,2 miliona КM“, navela je Vlada u prijedlogu odluke koji je uputila NSRS, a koju su poslanici prihvatili.

Ugovor o izgradnji HE „Dabar“ po sistemu ključ u ruke početkom maja prošle godine potpisali su „Elektroprivreda RS“ i preduzeće “China Energy Gezhouba Group” koje će finansirati 85 odsto projekta.