Vijesti 22.09.2015.

Potpisani ugovori o gradnji mosta u Česmi i u ulici Veljka Mlađenovića

ČITANJE: 2 minute
mostovi ugovor
Ugovore o izgradnji mosta u Česmi i o izgradnji saobraćajnice u Ulici Veljka Mlađenovića potpisali su danas gradonačelnik Slobodan Gavranović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radenko Jeftić i predstavnici izvođača radova – preduzeća „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“.

-Danas praktično počinjemo sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom mosta i saobraćajnice, koje će naselje Česma uvezati sa užim jezgrom grada na jedan mnogo kvalitetniji način nego do sada – rekao je Gavranović.

Podsjetio je da je u prošlogodišnjim poplavama most u Česmi u dobroj mjeri oštećen.

-Mi smo ga sanirali, ali poslije izvjesnog vremena utvrđeni su takvi nedostaci koji su ugrožavali stabilnost mosta i preporuka stručnjaka je bila da se on mora ukloniti i graditi novi most – naglasio je gradonačelnik.

Izgradnja novog mosta je bila visokog prioriteta, te je Grad Banja Luka u više navrata dogovarao sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske načine na koje bi se mogla obezbijediti sredstva za sanaciju tog terena u Česmi.

-Ponuđen nam je kredit Svjetske banke i Grad je prihvatio tu soluciju. Ukupna kreditna linija za realizaciju oba projekta je 2,2 miliona KM – kazao je gradonačelnik.

On je izrazio očekivanje da će ovi poslovi biti završeni u zadatim rokovima. Nadležno Odjeljenje će pružiti neophodnu logističku podršku, a posao će voditi Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu.

Govoreći o mostu u Česmi, kod „Vitaminke“, gradonačelnik je kazao da je riječ o složenijem objektu koji će se sigurno raditi u narednom periodu – kada bude više materijalnih mogućnosti.

Direktor preduzeća „Prijedorputevi“, Radenko Crnogorac kazao je da će paraleleno sa izgradnjom mosta i saobrćajnice biti izvedeni i zahvati na koritu rijeke, odnosno uradiće se jedan dio obaloutvrde, kao i hidro i elektro radovi u okviru same konstrukcije mosta.

Prema njegovim riječima – novi most biće izgrađen na lokaciji petnaestak metara nizvodno od postojećeg mosta. Stari most biće u funkciji sve dok se ne izgradi novi, a zatim će biti uklonjen. Dodao je da će nastojati da u što kraćem roku izvedu radove, koji bi trebalo da počnu za desetak dana.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Radenko Jeftić rekao je da je Jedinica zadužena za realizaciju projekta oporavka od poplava i realizuje projekat u vrijednosti od 70.000 KM.

Jedna od komponenti ovog projekta je sanacija lokalne infrastrukture i za te namjene se planira utrošiti oko 18 miloina KM u 18 do 25 opština, koje su oštećene usljed poplava.