Politika 08.01.2016.

Potpredsjednik RS: Dodik nema pravo da krsti dio moje zemlje

ČITANJE: 3 minute
ramiz salkic
Potpredsjednik RS Ramiz Salkić u intervjuu za BUKU odgovara na pitanja u vezi sa sutrašnjom proslavom Dana RS, o tome šta ona znači za njega, te da li će se odazvati pozivu Predsjednika RS na proslavu Dana Republike Srpske.

Gospodine Salkiću, kako biste ocijenili ovogodišnju najavu proslave Dana Republike Srpske, a u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH?

Odluke Ustavnoga suda se ne komentarišu. One se bezusovno moraju provesti i svako protivljenje tim odlukama je kršenje Ustav Bosne i Hercegovine. To je krivično djelo. Najava proslave Dana RS najmasovnije do sada je pokušaj da se prkosi državi Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici. Nije to nikakva novina, jer mi godinama gledamo slične scenarije. Međutim, mora se jasno kazati da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda veoma opasno narušavanje Dejtonskog sporazuma. Srpska politika Dejtonu prilazi kao švedskom stolu – uzmi samo ono što ti odgovara. Koristi državne institucije tamo gdje su ti potrebne, a tamo gdje ne odgovara tvom trenutnom interesu ruši i instituciju i Državu.


Kako u tom kontekstu ocjenjujete politiku redsjednika RS Milorada Dodika ali i ostalih političara iz Republike Srpske?

Ne želim komentirati politiku Milorada Dodika. Ona je i previše predvidiva i opasno radikalna. Ona je anahrona i ne vodi ovaj prostor u budućnost već ga pokušava vratiti u devedesete. Tada su neki dobro živjeli i dobro zarađivali, tako da su mi jasni ti procesi. Žao mi je što su mnogi nasjeli na Dodikov obrazac i što su pristali da igraju igru koja nije njihova. Razumljivo je da niko nije imao hrabrosti da se ovih dana suprotstavi tom Dodikovom radikalnom obrascu i da kaže jasno – ja ću poštovati Odluku Ustavnog suda. U RS je stvorena takva atmosfera da svako mora da dokazuje da je veći Srbin od drugoga, mora pokazato da je radikalniji, da više mrzi Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. To dostiže i granice tragikomičnog, a sa druge strane je zabrinjavajuće opasno.

U neku ruku može se reći da je Odluka Ustavnog suda BiH pojačala jedinstvo političara iz Republike Srpske….

Nije politički produktivno u ovom trenutku drugačije govoriti i misliti. Ja sam uvjeren da će Dodikov odlazak za političke scene, koji je izvjestan, promijeniti mnogo toga. Da će srpska politika krenuti putem stabilnosti, mira i koegzistencije. Postignuto jedinstvo u jednom trenutku oko jednoga projekta ne znači da je taj projekat ispravan. Podsjetit ću da su vlasti ovoga entiteta još nedavno bile jedinstvene i svojom vojskom i policijom su provele Genocid u Srebrenici. Je li to jedinstvo opravdava Genocid? Moram kazati da su danas na političkoj sceni snage koje negiraju taj Genocid, koje se vraćaju politici Radovana Karadžića. Snage koje još nisu otkrile gdje se nalaze stotine masovnih grobnica u RS. U tim grobnicama su ubijeni civili. Gdje nas vodi ta politika? I gdje vodi jedinstvo oko takvih političkih ideja?


Hoćete li se odazvati ovogodišnjoj proslavi Dana RS?

Poziv na krsnu slavu bh. entiteta RS je uvreda za mene i za većinu muslimana u BiH. Bošnjaci su konstitutivni narod u cijeloj BiH, pa prema tome i u RS. Ustav nam daje prava kao i svima ostalima, ni manja ni veća. Kada neko uzme sebi za pravo da krsti nešto gdje žive i druge vjere, onda je to otvoreno negiranje našega postojanja. Vrijeđanje naših vjerskih osjećanja. Ovaj dio zemlje koji je u Dejtonu nepravedno dobio ime Republika Srpska je i naš. Ovdje živi 200.000 Bošnjaka. Ovdje je zemlja i domovi stotina hiljada protjeranih, koji još nemaju uslove za povratak, koji žive širom svijeta, a ovaj prostor smatrju svojom domovinom. Poziv na krsnu slavu smatram provokacijom. Dodik, il bilo ko drugi, ima pravo da pravi svoju krsnu slavu u svojoj porodici i da tamo zove koga želi, a ne da krsti dio moje domovine.

(Buka)