Politika 27.02.2021.

Potpredsjednik Srpske u Banjaluci obilježio “Dan nezavisnosti BiH”

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je u Banjaluci prisustvovao prigodnom programu u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u sklopu kojeg je promovisana i knjiga „Grad u cvatu magnolije“, autora Mehmeda Pargana.

Kako se navodi iz Kabineta potpredsjednika RS-a, Salkić je u obraćanju prisutnima rekao da je ”neophodan u budućnosti novi pristup i promjene koje će omogućiti ostanak, opstanak i dodatni povratak Bošnjaka u ovaj dio naše domovine”.

“Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih datuma u modernoj istoriji naše domovine. Ogromna većina naših građana izjasnila se da želi nezavisnu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu i zbog toga svi trebamo biti srećni i ponosni. Obilježavajmo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u svakom gradu, u svakom mjestu u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine, gdje žive naši državljani. Samo tako možemo pobijediti pokušaje revizije istorijskih činjenica, koje se plasiraju u ovom entitetu, da naša domovina postoji od Dejtona”, kazao je Salkić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je da entitet RS danas provođenjem sistemske diskriminacije pokušava ostvariti ratne ciljeve.

“Mi smo u Dejtonu dobili mir za koji smo se borili, dobili smo nažalost i dva entiteta. Entitet RS danas provođenjem sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode pokušava ostvariti ratne ciljeve, te ekonomski i egzistencijalno protjerati Bošnjake. Zbog toga je u budućnosti neophodan novi pristup i promjene koje će omogućiti ostanak, opstanak i dodatni povratak Bošnjaka u ovaj dio naše domovine. Ovo mora biti prvorazredno pitanje za sve patriote u zemlji i dijaspori, ono je od suštinske važnosti za opstanak Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u njoj”, rekao je Salkić.

Poručio je da njeni neprijatelji sigurno neće uspjeti u podjeli države BiH.

“Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da u ovim danima svi zajedno masovnim obilježavanjima Dana nezavisnosti pošaljemo snažnu poruku neprijateljima naše domovine, da neće uspjeti u njenoj podjeli kao što nisu uspjeli ni oni prije njih”, kazao je Salkić.

(E.M)

Oznake: Ramiz Salkić