Politika 29.07.2021.

POTPREDSJEDNIK SVJETSKOG JEVREJSKOG KONGRESA: Zgrožen sam izvještajem RS o Srebrenici

ČITANJE: 4 minute

Menahem Rozensaft (Menachem Z. Rosensaft), potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, je u potpunosti odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim”, prenosi N1.

Komisija je, kako kaze Rozensaft, imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim pro-srpskim stavovima”, prenosi Avaz.

– Kao sin dvoje preživjelih iz Aušvica i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Jevrejima tokom holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično “korisnih idiota”, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida – piše Rozensaft.

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te naveo da pored toga, ovaj izvještaj “očito ignorira” presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i da je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom ranih predmeta ovog suda.

“Grajf povećao broj žrtava u Jasenovcu”

– On se također pridržava spisa odavno diskreditovanih negatora genocida u Srebrenici kao jevanđelja, ne osvrćući se na pisanje historičara i pravnih naučnika koji su došli do dijametralno različitih zaključaka – piše Rosensaft, te dodaje da izvještaj odbacuje ili ignoriše na preko 1.000 stranica “sve što su naveli međunarodni sudovi, kao i zaključak da su ubistva i progoni u Srebrenici bili čin genocida.”

Rozensaft navodi da sporni izvještaj u više navrata predstavlja Bošnjake kao agresore a bosanske Srbe kao “žrtve u prekrajanju historije koja podsjeća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha, Jozefa Gebelsa (Joseph Goebbels), za nacistički njemački antisemitizam.”

– Izvještaj predstavlja ‘očajnički nastavak četvrt stoljeća napora nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid. Ovi napori se kreću od pokušaja osporavanja broja poginulih do okrivljavanja žrtava za njihov pokolj, tvrdeći da je to bila posljedica provokacija od strane Bošnjaka’ – piše Rozensaft.

Ono što je “posebno cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida” je imenovanje izraelskog akademika Gideona Grajfa (Greif) na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, piše Rozensaft, argumentirajući da je to učinjeno “vjerovatno da bi dalo pseudo-akademsku auru onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili u najmanju ruku umanjivanje rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom balkanskih ratova devedesetih.”

Grajf je “već dugo popularna ličnost među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje za šefa ove komisije 2019. godine nije nikoga iznenadilo” naveo je on, te dodao da je Grajf došao do te tačke da je “divljački preuveličavao broj srpskih žrtava tokom Drugog svjetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracionih logora koji se često nazivaju i “Aušvic na Balkanu”.”

– Identifikovano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu ali je Grajf je više puta povećavao broj žrtava, na zaprepaštenje odgovornih historičara. Samo u 2019. naveo je broj od “najmanje 800.000” – kao da stvarni spisak ustaških zločina nije dovoljno strašan – piše Rozensaft.

“S takvim argumentima ni student ne bi dobio prolaznu ocjenu”

Drugi članovi komisije bili su, među ostalima, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču; profesor političkih nauka na Fakultetu za društveni dizajn na Univerzitetu “Rikkyo” u Tokiju; licencirani klinički psiholog koji je pomoćni profesor prava na Univerzitetu “New Hampshire-Durham”; službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Nigerije sa činom generala; i njemački advokat “sa posebnim interesom za međunarodne parnične slučajeve, kao i slučajeve međunarodnog humanitarnog prava” – navodi Rozensaft, pozivajući se na Grajfov izvještaj.

– Ipak, njihov proizvod u suštini nije ništa drugo nego razrađena regrutacija višedecenijskog poricanja genocida u Srebrenici od strane Republike Srpske i srpskih nacionalističkih političara, pseudo-akademika i drugih – naglašava on.

Nakon detaljne analize navoda iz Grajfovog izvještaja, Rozensaft je zaključio da “kada bi neki moj studenti na “Columbia” univerzitetu ili Pravnom fakultetu “Cornell” prezentirao ovu vrstu argumenta u seminarskom radu na mom predmetu Zakon genocida, ne bi dobio prolaznu ocjenu”.

(SB)