Vijesti 04.03.2021.

POTRAGA ZA ROKOM SNEŽIČEM: Pretresi u Banjaluci i Prijedoru zbog pranja 12 miliona evra

ČITANJE: 2 minute

Državljanin Slovenije Rok Snežič, koji je prošle godine u BiH proglašen personom non grata, osumnjičen je da je organizovao grupu državljana BiH koji su u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorili bankovne račune na kojima su dobijali novac za fiktivne usluge.

Nakon toga saučesnici u višemilionskom privrednom kriminalu su novac iz banaka podizali u gotovini.

Međunarodna akcija kodnog naziva “Zajam”, koja je istovremeno provedena u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, otkrila je između ostalog i da je Snežič državljanku BiH Dijanu Đuđić nekoliko puta lično vodio u Sloveniju kako bi tamo podizala gotovinu.

U međunarodnoj akciji pretreseno je 40 lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH koje su koristili osumnjičeni za višemilionski privredni kriminal i pranje novca.

Pod lupom istražilaca je na prvom mjestu bio državljanin Slovenije Rok Snežič, koji je 31. decembra prošle godine protjeran iz BiH kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkrio je da se Snežič trenutno nalazi u Njemačkoj.

Pored državljanina Slovenije akcijom “Zajam” obuhvaćena je i Dijana Đuđić iz Prijedora, koja se ranije dovodila u vezu sa pozajmicom od 450.000 evra koju je dobila stranka slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pod lupom istražilaca u Republici Srpskoj bila je firma “Moj pravnik”, te još i Zoran S, Lidija Z, Jelena S, Edin V, Bojan I, Tanja S. D. i Žana B.

Iz MUP-a Srpske saopštili su da je cilj međunarodne akcije dokumentovanje krivičnih dela koja se odnose na privredni kriminalitet te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dve lokacije u Prijedoru.

Pretresi lokacija izvedeni su kod osam osoba i jednog preduzeća u Banjaluci.

– Oni se sumnjiče da su krivična dela počinili na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više preduzeća iz Slovenije u iznosu od više miliona evra – naveli su iz MUP-a Srpske.

Nacionalni biro za istrage (NBI) u Sloveniji u sklopu akcije “Zajam” obavio je 28 racija u vezi sa sumnjom u pranje više miliona evra.

Slovenačka agencija STA saopštila je, pozivajući se na nezvanične informacije, da se istraga odnosi na poreskog savjetnika Roka Snežiča i državljanku BiH Dijanu Đuđić.

Međunarodnom akcijom “Zajam” zadokumentovano je da su Snežič i saučesnici “oprali” više od 12 miliona evra.

Prema ranijim navodima Snežič je u Srpskoj otvorio veliki broj fantomskih firmi, preko kojih su državljani Slovenije izbegavali plaćenje poreza u svojoj državi.

(SB)

Oznake: Rok Snežič