Biznis 26.12.2022.

POTRAŽNJA ODRŽAVA CIJENU: Početkom godine novo poskupljenje stanova u Banjaluci?

ČITANJE: 3 minute

Cijena građevinskog materijala nakon dužeg perioda neizvjesnosti konačno je stabilizovana, ali s obzirom na to da je to tek samo jedan od ulaznih troškova investitora, te da sličan trend ne prate i ostali, o povoljnijim stanovima u Banjaluci još je rano govoriti.

Iako je u proteklom periodu bilo optimističnih prognoza da bi rast cijena stanova u ovom gradu konačno mogao da se zaustavi, jedina nada za to sada ostaje da do početka naredne građevinske sezone ne dođe do novih poremećaja na tržištu i poskupljenja materijala, što je, sudeći prema prognozama, teško očekivati.

Do tada u ponudi su stanovi u čiju izgradnju je zbog skupljeg materijala uloženo više nego što je možda sada potrebno, a prema riječima agenata za nekretnine potražnja za stambenim prostorom ne opada, pa nije teško pretpostaviti da bi se prognoze investora o novom rastu mogle obistiniti već nakon Nove godine.

Trenutno, kvadrat stana kupci će najskuplje platiti u centru, i to u prosjeku 5.000 KM, dok su stanovi i dalje najjeftiniji u banjalučkom naselju Lazarevo. Najniža cijena kvadrata u Banjaluci iznosi 3.000 KM.

“Iako je u proteklom periodu bilo određenih najava da bi u Banjaluci privremeno mogao da se zaustavi rast cijena nekretnina, to za sada ne može da se očekuje. Građevinski materijal možda jeste zadržao cijenu i po tom osnovu nismo imali povećane troškove, ali važno je napomenuti da su povećani ostali troškovi, poput cijene rada i zemljišta”, rekao je za Banjaluka.net Saša Kondić, vlasnik firme “Hidroenergo” iz Banjaluke.

Kondić dodaje da je i cijena rada u odnosu na prošlu godinu porasla i do 30 odsto.

“Povećana potražnja takođe bi mogao da se reflektuje na način da već početkom iduće godine imamo korekciju cijena na tržištu nekretnina, gdje će doći do povećanja. To povećanje ne bi trebalo da bude drastično, ali definitno cijene neće ostati na trenutnom nivou”, kazao je Kondić.

Kondić ističe da je jedan od razloga povećane tražnje za stanovima u Banjaluci i to što je u ovom gradu u odnosu na veće centre u regionu cijena manja i za 30 odsto, a da je u prethodnom periodu urađeno mnogo na poboljšanju kvaliteta života, poput izgradnje obrazovnih, predškolskih i zdravstvenih ustanova.

Da je iz trenutne pozicije, a s obzirom na specifičnost sektora teško prognozirati kretanja na tržištu nekretnina, mišljenja je Dragan Milanović, vlasnik Agencije za nekretnine “Remax” iz Banjaluke.

Ipak, naglašava da trenutno nema ni ekonomske ni tržišne logike da cijene i dalje rastu, ali da se ne može odmah projektovati pad cijena kada padne cijena materijala.

“Može se očekivati na proljeće, kada počne nova građevinska sezona, da će biti jeftiniji. Neće biti značajan pad, jer još ima potražnje, a potražnja održava cijenu”, ističe Milanović za Banjaluka.net.

Milanović naglašava da se taj pad cijena u novogradnji može očekivati pod uslovom da ne bude nepredviđenih kretanja na tržištu, kao što se ni ove godine nije moglo predvidjeti da će doći do rata u Ukrajini, inflacije i poskupljenja.

Dodaje da je tačno da je nedostatak radne snage uticao na rast plata, ali da to nema dominantan uticaj na rast cijena stanova, kao cijena građevinskog materijala.

Sličnog mišljenja u pogledu kretanja cijene stanova u Banjaluci je i Barbara Fabić iz agencije za nekretnine “Fakom”.

Fabićeva smatra da cijene stanova u Banjaluci u narednom periodu neće drastičnije rasti, ali da to ipak zavisi od cijene materijala i inflacije.

“Smatram da su cijene dostigle maksimum i da neće više značajnije rasti. U posljednjih godinu dana svaki dan je bio upitan, jedan dan se povise za 100 KM, drugi dan za 200-300 KM. Isto tako, rasla je cijena građevinskog materijala, a samim tim i cijene stanova”, zaključuje Fabić.

(Nevena Stanojević)