Biznis 26.03.2018.

Potražnje medju visokoobrazovanim kadrom : Nedostaju i profesori njemačkog jezika

ČITANJE: 1 minuta

Profesori matematike, fizike i njemačkog jezika deficitarna su zanimanja među visokoobrazovanima, bar kada je Banjaluka u pitanju.

Već je poznato da poslodavci tragaju za zanatlijama i da sve više zapošljavaju ljude sa završenom srednjom školom, ali postoje i zanimanja koja su deficitarna čak i kada su u pitanju visokoobrazovani ljudi.

Prema podacima Biroa Banjaluka u moru akademaca za kojih nema posla, postoje i oni koji se na evidenciji ne zadržavaju dugo. Osim profesora matematike, fizike i njemačkog jezika, deficitarno zanimanje je i ljekar specijalista.

Iako ljekara trenutno na birou ima 59, međutim, specijalista uveliko nedostaje.

– Ekonomista i pravnika na posao čeka skoro 1.000 dok navedenih profesora nedostaje. To je rezultat toga što upisna politika nije prilagođena tržištu rada i doprinosi da pojedini kadrovi samo popunjavaju mesta na evidencijama zavoda za zapošljavanje, dok drugih uveliko nedostaje – kaže ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da je neophodno formirati bolju upisnu politiku koja neće više školovati ljude kojih na birou ima hiljadu, već više pažnje posvetiti fakultetima čiji je kadar potreban tržištu rada.

(Srpskainfo)