Vijesti 20.02.2017.

Potrebe tržišta i upisne politike već godinama nisu usklađene

ČITANJE: 2 minute

Osnovci i srednjoškolci pred važnim su ispitom- u narednim mjesecima odlučuju kuda dalje.

Potrebe tržišta i upisne politike već godinama nisu usklađene. O ovim temama danas se govorilo u Banjaluci i Trebinju.Svi detalji znaće se do kraja mjeseca do kada sve lokalne uprave, rukovodstva škola i privrednici treba da zajednički naprave analize i dostave resornom ministarstvu najbolje prijedloge o zanimanjima koja će u naredne četiri godine biti atraktivna u tim lokalnim sredinama. Zašto su želje učenika i ono što tržištu nedostaje dijametralno suprotni analiziramo u prilogu.

O upisnoj politici većina učenika sada i ne razmišlja. Među njima je i Igor Rončević, učenik trebinjske Gimnazije. Deficitarna zanimanja je prepoznao, pa je u svoj izbor sada siguran.

– Moja odluka je od malena bila da studiram nešto što će biti vezano za računare, ali tek sam se ove godine odlučio da će to biti softversko inženjerstvo, kaže Igor.

Za to vrijeme u Banjaluci nadležni iz ove oblasti raspravljali su o tome kakav kadar treba da školujemo. Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju – potrebno je veće uvažavanje potreba tržišta kada je riječ o kreiranju upisne politike.

– Mislim da je prije svega neophodno definisati strategiju razvoju, odnosno sektorske strategije i definisati kakve su potrebe tržišta i na bazi toga planirati upisnu politiku te promovisati određena zanimanja, ističe Snežana Borovčanin, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Poslodavci kažu – najtraženiji su varioci, bravari, rukovaoci teškim mašinama, vozači, obućari, tekstilci, elektroinženjeri i naravno IT-evci. Za sticanje BFC sertifikata na kojima rade lokalne samouprave, ključno je uvezivanje upisne politike, lokalnih strategija razvoja i tržišta rada.

– Uglavnom imamo najveće iskazane potrebe lokalne zajednice za zanatska zanimanja, npr. obućar, tekstilna zanimanja i drvoprerađivači. To naravno varira od lokalne zajednice do lokalne zajendice, ističe Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske

– Da li je motivirajući faktor da bi djeca upisala određeno zanimanje znajući kolika su primanja tih radnika. Mislim da poslodavci moraju raditi na motivaciji učenika za određena zanimanja. Kod nas za to nisu spremni, naglasio je Dane Malešević.

Da li će upisna politika i ove godine biti samo slovo na papiru znaće se u junu kada se i osnovci i srednjoškolci odluče o svojoj budućnosti. Za novu školsku godinu, resorni ministar najavljuje dva nova zanimanja – tehničar CNC mašina i tehničar informacionih tehnologija.

(rtrs)