Biznis 11.02.2017.

Potrebna perspektiva za usvajanje strategije za agrarni sektor

ČITANJE: 2 minute

Projekat o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, koji realizuje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), nastavljen je forumom u Banjaluci, na kome se okupio veći broj poljoprivrednika i predstavnika udruženja.

Domaćin otvorenog dijaloga o trenutnom stanju u bh. poljoprivredi kao i izazovima i prilikama koje se pružaju na putu ka EU, bio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, kome se pridružio ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

„Naša glavna poruka je da želimo da čujemo šta su vaše potrebe, zabrinutosti ali i neke dobre primjere. Poljoprivrednici u Evropskoj uniji čine jako važnu zajednicu jer su dobro organizovani“, istakao je ambasador Wigemark, poručujući da je izuzetno bitno da se poljoprivrednici udruže i govore jednim glasom.

Ambasador Del Vechio govorio je o iskustvima Republike Hrvatske i dao savjete o načinima smanjenja troškova proizvodnje, povećanja količine, te primjenjivanja EU standarda.

„Ovo je bitan momentat, jer je BiH definisala odnose sa EU, i usvajanjem sektorske strategije će biti ostvareni preduslovi da EU operativno pomogne farmerima na podizanju konkurentnosti“, naveo je ambasador Del Vechio.

Kako bi se adekvatno pripremili za proces pristupanja EU potrebno je edukovati sve učesnike u tom procesu, od javne administracije pa do samih proizvođača. Profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Sabahudin Bajramović smatra da primjena adaptiranog SSP-a neće dovesti do velikih promjena na tržištu.

forum

Govoreći o iskustvima iz Srbije, Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije naglašava važnost udruživanja poljoprivrednika zbog jačanja ekonomskog statusa.

„Ako zajedno kupujemo repromaterijal, dobijamo popust na veliku količinu. Zajedno nastupamo na tržištu i tako smo zanimljiviji većim kupcima. Tako postajemo profitabilniji“, naveo je Jakšić.

Poljoprivredni proizvođači iskoristili su priliku da domaće, regionalne i međunarodne stručnjake pitaju sve što ih zanima u vezi EU integracija, evropskih standarda koje moraju primjenjivati u svojoj proizvodnji, te na koji način da unaprijede svoje gazdinstvo.

Nakon foruma organizovan je informativno-edukativni sajam, na kome su izlagali UNDP BiH, EU ProLocal, USAID/Sweden projekat FARMA II, Care International Balkans, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP), te Farmofit – Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Banjaluka je sedmi grad u kome se organizuje forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, naredni su zakazani za 16. i 17. februar u Gradačcu i Doboju, a projekat se završava 23. februara forumom u Trebinju.

(capital.ba)