Biznis 26.01.2021.

POTREBNA POMOĆ INSTITUCIJA: Smanjen uvoz i izvoz proizvoda drvne industrije

ČITANJE: 4 minute

Drvni sektor Bosne i Hercegovine, kao i većina drugih bh. privrednih sektora, osjetili su ove godine sve negativne posljedice pandemije korona virusa, što pokazuju i raspoloživi podaci o ozbiljnom padu i  izvoza i uvoza ove privredne grane.

Prema riječima drvoprerađivača iz cijele BiH, posebo onih što proizvode finalne proizvode, problemi u ovom sektoru nastali su nešto prije pandemije korona virusa koja ih je samo dodatno “potopila” i nanijela im je dodatne probleme u poslovanju. Ističu da se radi o jednoj od najvažnijih privrednih grana u BiH, koja zapošljava desetine hiljada radnika, te da stoga očekuju da država pronađe modalitete kako da im pomogne i podstakne ih da ponovo pokušaju podići proizvodnju, jer će u suprotnom samo nastaviti sa gubicima ukoliko se pandemija nastavi, jer im trenutno stanje slabog plasmana proizvoda samo ugrožava poslovanje.

Prema podacima Spoljnotrgovinskekomore (STK) BiH za prva tri kvartala prošle godine izvoz drvnog sektora je iznosio 933.951.565 KM, što je za 6,3 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine. Učešće izvoza namještaja je bilo 43,2 odsto, a ostalih proizvoda drvne industrije 56,8 odsto. Prema ovim podacima, najviše se izvozio namještaj za spavaće sobe, dnevne I trpezarije, te ostali drveni namještaj i sjedala.

Posmatrano po zemljama u koje se najviše izvoze proizvodi drvnog sektora, izvoz u Italiju je smanjen za 25 odsto, Hrvatsku za 1,2 odsto, u Srbiju za 2,5 odsto, u Austriju za skoro šest procenata, a u Sloveniju je pad izvoza u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio 22,5 odsto. Takođe, pad izvoza se bilježi i  Francusku, Švedsku, Kinu, Belgiju, Crnu Goru, SAD, Albaniju.

“Posmatrano po grupama proizvoda smanjen je izvoz proizvoda šumarstva za oko 21 odsto, zatim rezane građe za oko 1,6 procenata, ali i ploča i furnira za oko 13 odsto, te namještaja za 3,4 odsto”, istakli su iz STK BiH.

Kada je u pitanju uvoz, podaci STK BiH pokazuju da je za devet mjeseci 2020. godine ukupan uvoz drvnog sektora iznosio 270.692.780 KM ili 17 procenata manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 345 odsto.

“Sve grupe proizvoda ostvarile su pad uvoza u posmatranom periodu. Proizvodi drvnog sektora pretežno su se uvozili iz Srbije, Poljske, Turske, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Češke i Austrije”, naveli su iz STK BiH.

Njihovi stručnjaci ističu da se, uzimajući u obzir ove podatke o izvozu i uvozu bh. drvnog sektora, može zaključiti da je drvni sektor značajno pogođen pandemijom korona virusa, a poslovanje se u većem broju kompanija odvijalo otežano.

Prema mišljenju drvoprerađivača, posebo oih koji proizvode finalne proizvode, stanje je u zadnjem kvartalu prošle godine, koji nije obuhvaćen ovim podacima STK BiH, dodatno pogoršano.

Mile Atlagić, vlasnik firme “AM Međugorje” iz Banjaluke, istakao je da je pad izvoza u prošloj godini očigledan i da što se tiče drvoprerađivača iz Republike Srpske koji su izvozno orijentisani taj izvoz bilježi pad i do 40 procenata u 2020. godini u odnosu na godinu ranije. On je naveo da su problemi drvoprerađivača, posebo onih koji proizvode finalne proizvode, kontinuirani i da su različiti, od nedostatka sirovine, preko smanjenih narudžbi iz inostranstva pa do teške naplate svojih proizvoda.

“Mnogi od nas, posebno mi koji se bavimo finalnom proizvodnjom, smo zbog krize izazvane pandemijom korona virusa bili primorani izmjeniti poslovne planove, vršiti uštede i smanjivati planirani broj zaposlenih, jer je poslovanje ispod granice rentabilnosti. Smatram da u ovoj krizi institucije Republike Srpske moraju biti uz nas kako bi zajednički prevazišli ovu nedaću u kojoj smo se našli. U ovoj teškoj situaciji i krizi, ohrabruje činjenica da na začajnim funckcijama u institucijama ipak postoje ljudi, poput ministarke finansija Republike Srpske Zore Vidović, koji razumiju probleme privrede u šta sam imao priliku da se uvjerim na sastaku koji smo održali. Takvih funkcionera koji razumiju naše probleme i spremni su da pomogu privredi treba nam što više na tim pozicijama”, rekao je Atlagić i izrazio nadu da će drvoprerađivači u što skorije vrijeme izaći iz kriznog perioda, uz podršku institucija Srpske, a na dobrobit privrede i cijele Republike Srpske.

Podsjećamo da su mjerama Vlade Republike Srpske za podršku privredi obuhvaćene djelatnosti koje su direktno ili indirektno pretrpjele i još trpe posljedice pandemije, te se i drvoprerađivači nadaju u podršku institucija. Osim pomoći koja se izdvaja iz Kompenzacionog fonda, posebnom kreditnom linijom Vlade Republike Srpske plasirane pomoću Garantnog fonda, privrednim subjektima je olakšan pristup finansijskim sredstvima za povratak poslovnim aktivnostima nakon višemjesečne pauze i blokade.

(N.Sp)