Vijesti 19.03.2017.

Potrebno obezbijediti stipendiranje darovitih učenika

ČITANJE: 3 minute

Škole u Republici Srpskoj u nedostatku sistemskog i strukturiranog rada sa darovitom djecom su se same organizovale, te zainteresovanim učenicima ponudile poseban način rada, koji formalni školski sistem ne nudi u svom nastavnom planu i programu.

Inicijativu o radu s talentima je pokrenula Milica Drobac, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, koja je radila doktorat na temu darovitosti i inicijator je projekta “NaUm”, namijenjenog radu sa darovitim učenicima, koji se sprovodio u tri osnovne škole u RS u kojima je edukacija obuhvatila više od 30 prosvjetnih radnika. Projekat je implementiran u banjalučkim osnovnim školama “Dositej Obradović”, “Branko Radičević”, te “Sveti Sava” u Novom Gradu.

“Drago nam je da smo dobili podršku i priliku da iskažemo svu svoju kreativnost, a sretni smo što smo to uradili upravo kroz oblasti koje nas interesuju”, pričaju za “Nezavisne” Mia Jelić i Marko Trifunović, odlični učenici devetog razreda banjalučke Osnovne škole “Branko Radičević”.

Oni su učesnici posebnog projekta ove škole, zahvaljujući kojem su svoje naučnoistraživačke radove “Flora dvorišta OŠ ‘Branko Radičević'” i “Zašto pčele vole šestouglove?” prezentovali na “Festivalu nauke 2016”.

Milana Koprena, pedagog ove škole, ističe da je važno imati na umu da ovim učenicima naročito pogoduje angažovanje u različitim oblicima dodatne nastave, slobodnim aktivnostima, sekcijama i klubovima u kojima mogu slobodno da biraju programe i aktivnosti u skladu sa svojim interesovanjima i tempom napredovanja.

“Učešće na smotrama, takmičenjima, festivalima, izložbama i sličnim skupovima i manifestacijama podsticajno djeluje na razvoj, iskazivanje i usavršavanje sposobnosti učenika”, priča Koprena.

Dodaje da je potrebno obezbijediti i stipendiranje darovitih učenika i omogućiti mnogo bolje predstavljanje javnosti njihovih postignuća.

“Mi, psiholozi uključeni u ovaj program, održali smo sastanak i odlučili da djecu ne biramo putem testova za darovite, već da im ponudimo rad na drugačiji način i na temama i oblastima koje njih zanimaju. Prijavili su se oni učenici koji su vrijedni, motivisani i kojima sekundarna dobit nije bila primarni cilj”, objašnjava Natali Sanković-Marić, psiholog OŠ “Branko Radičević” Banjaluka.

Učenicima su organizovana predavanja iz različitih oblasti nauke i umjetnosti, a održali su ih univerzitetski profesori, asistenti, studenti i stručna lica koja su kompetentna za date oblasti. Učenici su zatim izabrali svoju oblast interesovanja, u kojoj će realizovati svoj naučni ili umjetnički projekat, a pomoću mentorskog rada od strane stručnih lica izrađuju nacrt svog projekta te ga realizuju.

“Ovdje učenik većinom radi samostalno, uz minimalnu mentorsku podršku. Nakon toga slijedi prezentacije radova u obliku kratkih saopštenja, izložbi, predstava”, pojašnjava Sanković-Marićeva.

U OŠ “Branko Radičević” Banjaluka se nadaju da će ovaj projekat jednog dana poprimiti oblik organizovanja kao istraživačka stanica “Petnica” u Srbiji, koja se profesionalno bavi podrškom i obrazovanjem mladih koji prevazilaze nivo regularnih školskih programa.

Šta je “NaUm”

On zapravo predstavlja novi način uključivanja učenika u nauku i umjetnost, a prilagođen je učenicima viših razreda osnovne škole. Cilj programa je osposobiti učenika tokom jedne školske godine da realizuje projekat iz odabrane oblasti te razvoj kritičkog, kreativnog i logičkog mišljenja.