Vijesti 28.03.2016.

Potrebno pet godina za obnovu Palmire

ČITANJE: 1 minuta
palmira 7
Šef sirijskog odsjeka za antikvitete Mamun Abdelkarim izjavio je danas da će biti potrebno pet godina za obnovu uništenih i oštećenih spomenika u drevnom gradu Palmiri koji je deset mjeseci bio u rukama džihadista iz Islamske države.

-Dobili smo saglasnost Uneska. Treba nam pet godina za restauraciju uništenih i oštećenih spomenika- rekao je Frans presu Abdelkarim. Stručnjaci iz ruskog muzeja Ermitaž saopštili su ranije danas da će aktivno učestvovati u obnovi grada.

Abdelkarim je juče rekao da će Palmira poslije obnove izgledati kao prije, dodajući da su mnogi spomenici ostali netaknuti kao što su Agora, kupališta, rimski amfiteatar i murali grada, koji su malo oštećeni.

-Očekivali smo najgore, ali je grad u cjelini u dobrom stanju- rekao je Abdelkarim. Prema njegovim riječima, “najljepša” vijest se odnosi na Lava boginje Al Lat, odnosno čuvenu statuu tešku 15 tona koja je krasila ulaz u muzej Palmire, i koju su uništili džihadisti kada su u maju 2015. godine zauzeli grad.

-Dijelovi statue mogu da se prikupe. Nismo izgubili njene važne dijelove- rekao je Abdelkarim.

Sirijska vojska je poslije žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

palmira 2
palmira 3
palmira 4
palmira 5
palmira 6
palmira

(Agencije)