Vijesti 26.12.2015.

Potresna priča bake Jelke: Preko Fejsbuka pronašla sina poslije 60 godina

ČITANJE: 1 minuta

 

Jela solic
Jela Šolić (92) iz Hrvatske Kostajnice posljednji put je vidjela svog sina Danka prije 60 godina, kada je njemu bilo samo šest.

Naime, Jelin muž je zbog političkih razloga otišao iz tadašnje Jugoslavije u Kanadu te je sa sobom poveo malog Danka.

-Baki Jeli bilo je vrlo teško kada su otišli. Jela kaže da su napustili državu bez da je nju iko išta pitao te nije imala načina da zaustavi svoga muža. Njen drugi sin, moj otac, je ostao – kaže unuk bake Jele Daniel Pavlić.

Kako su godine prolazile tako se između odvojene porodice izgubio kontakt. Iako su Pavlići znali da je Danko u Kanadi, nisu znali gdje živi.

Kada su otkrili Fejsbuk grupu ‘So you know you’re a Pavlic’ preko nje su na kraju  uspjeli pronaći i kontaktirati Dankovu kćerku.

-Napokon sam saznao da je Danko s ženom i djecom živi u Vankuveru. Nakon toga sam kontaktirao njegovu kćerku – objasnio je Daniel.

Danko je bio izuzetno uzbuđen kada je čuo za rođake te je želio vidjeti svoju majku prvi put nakon 60 godina, makar preko Skype-a. Na Badnjak 2015. baka Jela i Danko napokon su vidjeli jedno drugo i pričali.

Presretni Danko namjerava putovati u Hrvatsku kako bi bio s majkom za njen 93. rođendan u junu. Daniel, koji je inače šef filmskog centra u Domu kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, namjerava snimiti dokumentarac prema ovoj priči.

(Jutarnjilist.hr)