Region 28.10.2020.

POTRESNA SVJEDOČENJA: Hrvatska policija “seksualno zlostavlja” migrante

ČITANJE: 1 minuta

Njemački mediji izvještavaju o “užasnim izjavama svjedoka iz Hrvatske”, koji tvrde da hrvatska policija čak i seksualno zlostavlja migrante.

“Zidojče cajtung” prenosi izjavu migranta iz Bangladeša koji je, kako sam tvrdi, humanitarnoj organizaciji “Danski savjet za izbjeglice” /Danish Refugee Council/ opisao ono što je doživio na granici BiH i Hrvatske.

On je, zajedno sa još 22 migranta, pokušao da ilegalno pređe granicu, nakon čega su ih, prema njegovom svjedočanstvu, neposredno nakon stupanja na hrvatsku teritoriju uhvatili policajci Hrvatske.

Migrant iz Bangladeša tvrdi da su ih policajci pitali “jesu li homoseksualci”, te da je na brutalan način seksualno zlostavljan.

O tim tvrdnjama je posljednjih dana izvijestilo nekoliko svjetskih medija.

List navodi da postoje dokumenti o velikom broju “pušbekova”, odnosno nasilnih vraćanja migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH.

Ta praksa je, inače, ilegalna prema međunarodnom pravu.

“Danski savjet za izbjeglice” navodi da je u roku od sedam dana više od 75 osoba svjedočilo o “nehumanom tretmanu, stravičnim udarcima i seksualnom zlostavljanju” koje su nad migrantima vršili hrvatski policajaci.

Danska organizacija je sve to potkrijepila foto-materijalom: na snimcima se vide masnice na tijelima migranata i rane na njihovim licima.

Hrvatska Vlada je demantovala izvještaje, koje je objavio i britanski “Gardijan”.

Ovo nije prvi put da se čuju prigovori na ponašanje hrvatske policije prema migrantima.

Evropska komisija je prvi put jasno komentarisala te izvještaje i poručila da će biti preispitani mehanizmi zaštite granica.

(Srna)

Oznake: migranti