Region 18.06.2021.

POTRESNE SCENE: Samohranog oca uhapsili i oduzeli mu djecu

ČITANJE: 3 minute

Društvenim mrežama kruži uznemirujući snimak na kome se vidi kako su policajci uhapsili samohranog oca dvoje djece Tomaša Boškovića, kao i da su radnici Centra za socijalni rad Podgorica, kako se navodi, djecu protiv njihove volje namjeravali da predaju majci.

Građani su zbog toga pokrenuli onlajn peticiju Hitan postupak vraćanja djece ocu Tomašu Boškoviću, dok je na društvenim mrežama objavljen i poziv na protest ispred upravne zgrade Glavnog grada, piše portalanalitika.me.

Ovim povodom reagovali su iz Glavnog grada, rekavši da nisu nadležni za regulisanje prava roditelja i staratelja.

“Povodom objava na društvenim mrežama, u kojima se zbog intervencije Centra za socijalni rad i Uprave policije u vezi sa oduzimanjem prava na roditeljsko staranje jednom našem sugrađaninu, građani pozivaju na okupljanje u 17 sati ispred upravne zgrade Glavnog grada, obavještavamo javnost da rad pomenutih institucija nije u nadležnosti Glavnog grada Podgorica.

Porodični zakon Crne Gore, između ostalog, uređuje, odnose roditelja i djece, porodični smještaj, izdržavanje, te postupke nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima, a resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i ustanove koje ono osniva, u ovom slučaju Centar za socijalni rad, sprovode odredbe ovog zakona”, kazali su iz Glavnog grada.

Dodaju da ne ulazeći u karakter konkretnog slučaja, apeluju na sve nadležne organe da svoje odluke sprovode uzimajući u obzir najbolji interes djece.

Zbog oduzimanja djece Boškoviću reagovao je i podgorički Odbor Pokreta za promjene, ocjenjujući da je jučerašnji dan bio tragičan za Crnu Goru.

“Kao neko ko je pogođen oduzimanjem djece od oca, moramo reći da pravde nažalost nema i da je ovo alarm za sve da se osvijestimo kao društvo.

Otac koji je preuzeo podizanje svoje djece, nakon napuštanja od strane majke je radio fizičke poslove, tačnije brao drva kako bi ih prehranio. Nažalost otac je osuđen na mjesec dana zatvora zbog posla kojim se bavio, koji je fakat zakonom zabranjen ali dok koncesionari uništavaju prirodna blaga Crne Gore i šetajući uživaju u svojim milionima jedan otac ostaje bez svoje djece, bez osnovnih sredstava za iole normalan život”, navode iz PzP-a.

Ocjenjuju da je socijalna politika u Crnoj Gori sistemski loša, neuređena, ljudi jako teško mogu da prehrane svoje porodice i iz tog razloga su prinuđeni da se bave raznim poslovima.

“Ovo je poslednji momenat da se osvijestimo, i stanemo na kraj lošoj politici kako u ovom sektoru tako i u svim drugim. Ovo je trenutak kada je potrebno uhapsiti kriminalce i posvetiti se njima, oduzeti im kriminalom stečenu imovinu, a socijalnim slučajevima koji se nalaze u sivoj zoni kako bi prehranili svoju djecu pomoći. Služba je tu da radi u korist djece a ne protiv osjećanja i želje djece. Ovdje nije riječ samo o politici, o naslijeđenoj lošoj praksi, ovdje je riječ o djeci koja mole da ih Socijalna služba ostavi svom ocu. Ovdje je riječ o cijepanju srca i duše dvoje djece, ovdje je riječ da se hitno mora mijenjati politika Centra za socijalni rad, ovdje su u pitanju mladi životi. Ne smijemo da dozvolimo patnju i bol ove djece, ne smijemo da ćutimo, nadležne institucije moraju da reaguju”, poručuju iz PzP-a.

Pozvali su ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da konačno uzme stvari u svoje ruke, da se, kako su kazali, osvijesti, da se na bavi politikanskom pričom već da nakon snimka koji je iznijet u javnost na kojem se čuju krici djece i moljenje od strane njih da ih ne odvajaju od oca.

“Takođe, pozivamo ministra Spajića da ostvari komunikaciju sa Predsjednikom kako bi se našlo najbolje rješenje a to je da se ocu da pomilovanje kako bi mogao biti uz svoju djecu”, zaključuju iz PzP-a.

(E.M)