Vijesti 28.06.2021.

POTROŠAČI NA MUKAMA: Raste cijena osnovnih životnih namirnica, ulje skuplje za 50 odsto

ČITANJE: 3 minute

Cijene osnovnih životnih namirnica, ali i ostale robe, kao i usluga, u ovoj godini znatno su rasle, potvrdila je Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, koja je kazala kako još jedino hljeb nije poskupio, “jer je to ono što drži socijalni mir”.

Međutim, ističe Marić, ni to nije sto odsto sigurno, te je moguće da su cijene u pojedinim pekarama malo i rasle, ali to je neznatno povećanje.

“Ono što je najviše poskupjelo u proteklom periodu jeste ulje, stoga i ne čudi kontrola inspekcije, koja je nedavno izvršena, te izrečene kazne za trgovce koji su previše digli cijene. Naime, od početka godine, kada je cijena ulja još bila i niža od dvije marke, do sada je ono poskupjelo na oko tri marke, što je poskupljenje za 50 odsto. Za jednu porodicu litar ulja je nešto što potroše za nekoliko dana, što je itekako udar na ionako siromašne džepove naših potrošača”, kaže Marić.

Poskupljenje ulja, kazali su za Klix.ba iz kompanije Bimal, zastupljeno je globalno.

“Međutim, u Bosni i Hercegovini cijene na polici brže reaguju, budući da smo zemlja koja nema domaću sirovinsku bazu i koja nije u mogućnosti osigurati dovoljno sopstvenog zrna za potrebe tržišta. Sjeme uljarica je berzanska roba koja se nalazi na višegodišnjem rekordu, a pored toga, prošlogodišnja žetva sa smanjenim prinosima je jedan od faktora koji utiče na uzlazno kretanje cijena sirovina. Ne možemo izostaviti uticaj rasta cijene palminog ulja, budući da sa sobom posljedično određuje i cijenu drugih jestivih ulja. Dakle, cjelokupna situacija u vezi sa sirovinama se nužno reflektuje na rast cijena gotovog proizvoda kako u BiH tako i u regiji i svijetu”, kazali su iz Bimala za Klix.ba te istakli kako će od nove žetve najviše zavisiti trend cijena u narednom periodu.

Međutim, iako je ulje poskupjelo najviše u proteklom periodu, rasle su i cijene drugih osnovnih životnih namirnica. Prema riječima Marić, poskupjele su i frizerske usluge, higijena…

“Ne možemo mi živjeti samo od onoga što ide u potrošačku korpu. Uvijek pričamo o golom preživljavanju i ispada da nikada ne trebamo otići ni u pozorište, ni u bioskop, ne uzima se u obzir ni mogućnost korišćenja taksi prijevoza nekad, koliko novca nam ode na lijekove… Sve to je poskupjelo. Za jedan dio sigurno je krivac rast cijena goriva, jer je gorivo pokretač svega, ali ako njegove cijene budu rasle i dalje, onda je upitno kakva nas još poskupljenja čekaju u narednih mjesec-dva”, upozorava Marić.

Činjenica je da su ljetni mjeseci vrijeme kada većina građana sprema ogrjev, spremaju i djecu za novu školsku godinu i upitno je, kaže Marić, kako će uz sva ova poskupljenja to uspjeti uraditi.

O tačnim iznosima koliko je šta poskupjelo Marić nije mogla govoriti jer, kako kaže, neko vrijeme su pokušavali pratiti određene artikle, ali to je postao problem, jer su ranije akcije u prodavnicama bile samo vikendom, a sada ih ima i radnim danima, a poseban problem je i smanjenje gramaže na većini proizvoda.

(N.S)