Vijesti 16.03.2016.

Potrošači u RS traže pomoć nadležnih: Pršte prijave zbog prevara!

ČITANJE: 4 minute
racuni
Udruženjima za zaštitu potrošača u Srpskoj građani su se u posljednje vrijeme najviše žalili na loše i preskupo grijanje, nerealno visoke račune za struju i telekomunikacione usluge, zatim na lošu obuću i tehničku robu pod garancijom.

Predstavnici potrošača, koji su juče obilježili svoj dan, kažu da im godišnje stignu stotine prijava građana koji im se obraćaju tek kada se nađu u nevolji i ne znaju šta im je činiti kada im dođe previsok račun ili im se pokvari potpuno nov uređaj.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, govori da godišnje formalno dobiju više od 300 prijava protiv raznih kompanija, najčešće pružalaca komunalnih usluga, ali i prodavaca tehnike i druge robe široke potrošnje. Najmanje toliko prijava stigne i u neformalnom obliku, tvrdi on, ali bude riješeno prije nego što se formalizuje.

Povrat robe

– Najviše žalbi ide na račun pružalaca komunalnih usluga. Dnevno se dešava da dobijemo čak pet ili šest prijava, a najčešće se odnose na nerealno visoke račune za struju, telefon, grijanje i internet. Poseban dio žalbi odnosi se na te uređaje koje navodno dobiju za jednu marku. Mi smo tu da pomognemo, naravno, ali često su procedure reklamacije i dogovaranja da nešto bude završeno duge i mukotrpne za oštećenu stranu. Mi se svim silama borimo da to spriječimo i da riješimo problem prije nego što ode na sud – navodi Petrović i dodaje da veliku pomoć dobijaju od Inspektorata RS, kao i medija koji su pomogli da se podigne svijest građana o pravima potrošača.

Kada se radi o robi široke potrošnje, najteže se rješavaju oni koji se tiču povrata neispravne robe trgovcima, iako se često radi o novim proizvodima koji su pod garancijom.

Jedna Banjalučanka je rekla za Press da je nedavno kupila italijanske čizme na šest rata koje su se raspale prije nego što je platila treću ratu.

– Odnijela sam ih kod prodavca, koji je rekao da će ih popraviti. Međutim, nakon popravke, za manje od 15 dana, đon je ponovo otpao, pa sam otišla da mi vrate novac. Nisu pristali nego su ih ponovo odnijeli obućaru. Odlučila sam na kraju da ih prijavim inspekciji i pokretu potrošača – kaže naša sagovornica.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da se kupci najviše žale na nekvalitetnu tehničku robu, koja je doslovno preplavila naše tržište.

– Na prvom mjestu po broju žalbi je tehnika iz Kine i drugih azijskih zemalja koja se nekontrolisano uvozi. Tek nakon toga slijede obuća i odjeća, a na samom kraju je prehrana, kod koje se najčešće radi o isteku roka. Veliki broj prodavnica tehničke robe uvozi sve i svašta, zbog čega i jeste izražen problem sa reklamacijama. Upravo zato smo tražili da se razgraniče opštinske od republičkih inspekcija. Neka se ove prve bave prodavnicama i servisima, a republičke neka se pozabave nekvalitetnim uvozom. Tako bi bio zaustavljen uvoz smeća sa svih strana. Republička inspekcija gubi vrijeme obilazeći male radnje, bolje neka rade ono što bi svima koristilo – rekao je Maksimović.

Pozivi i savjetovanja

Marko Maksimović, sekretar Udruženja “Zvono” iz Bijeljine, naglašava da se građani uglavnom žale na loše usluge i visoke račune komunalnih preduzeća, slabo i skupo grijanje, kao i nekvalitetnu robu koju kupuju u prodavnicama. On ističe da su za trenutno stanje donekle krivi i sami potrošači jer ne znaju svoja prava i informišu se o njima tek kada pretrpe određenu štetu.

– Samo je informisan potrošač zaštićem. Mnogo je prijava i svakodnevno ih dobijamo, a najviše zbog loše tehnike, obuće i računa za komunalije. Kod nas godišnje dođe stotinak prijava, ali je daleko više poziva i savjetovanja nego što govori taj broj – rekao je Maksimović.

(Press)